Fästingar på katt
Om din katt vistas i områden där det finns fästingar är det bra att använda ett fästingmedel och vara noga med att ta bort fästingar på katten.
När är fästingsäsongen?
Fästingsäsongen kan sträcka sig från mars till oktober och i södra Sverige kan fästingarna vara aktiva året runt. Alla katter som rör sig utomhus riskerar att få fästingar. Fästingar bär på olika smittor. Det är sällan katter blir sjuka av fästingburna sjukdomar, men de kan uppleva klåda och obehag av fästingar.
Är fästingar farliga för katter?
Fästingar bär på tre olika sjukdomar som kan smitta djur eller människor:
- Borrelia
- TBE
- Anaplasmos
Katter blir väldigt sällan smittade av dessa sjukdomar men de kan få besvär av fästingens bett. De vanligaste besvären är att det kliar där fästingen bitit sig fast. Katten kan klia sig så mycket så att det uppstår små sår.
Om katten blir smittad och sjuk så är det oftast av anaplasmos som ger akuta symptom i form av feber och att katten får väldigt ont i kroppen och svårt att röra sig. Katten kan också bära med sig fästingar som sedan kryper över till ett annat djur eller till oss.
Förebyggande fästingskydd – fästingmedel
Det finns olika fästingmedel till katter. Inget preparat ger ett hundraprocentigt skydd mot fästingar, men de medel som finns ger bra hjälp. Vissa fästingmedel har en avstötande effekt vilket innebär att fästingen inte vill klättra över på katten. Andra preparat dödar fästingar som kommer i kontakt med huden. Några preparat räcker en lång period medan andra behöver upprepas flera gånger under säsongen.
När du ska välja fästingmedel till katten första gången kan det vara bra att rådgöra med veterinär om vilket medel du ska välja. Man kan till exempel behöva ta hänsyn till kattens ålder, hur mycket katten väger, vilken pälstyp katten har och om den har någon sjukdom eller är överkänslig mot något. Något vaccin mot fästingburna sjukdomar hos katt finns ännu inte. Däremot ska man vaccinera katten mot ett par andra allvarliga sjukdomar.
Spot-on fästingmedel för katt
Spot-on medel är droppar som du applicerar direkt på kattens hud i nacken och längs med ryggraden. Medlet sprids i hudens fettfilm och i kattens päls. Vissa spot-on medel är receptfria och kan köpas på apotek, andra är receptbelagda.
Effekten av spot-on preparat kvarstår i 3 till 12 veckor beroende på val av preparat. Var noga med att du väljer ett medel som är godkänt för katter. Det finns många preparat som kan användas på hundar, men som är giftiga för katter.
Fästinghalsband till katt
Fästinghalsband fäster du runt kattens hals och det aktiva ämnet frisätts till hudens fettfilm och pälsen. Halsbandet har full effekt inom några dagar och har effekt i upp till 8 månader. Det aktiva ämnet gör att fästingar inte vill sätta sig på kattens hud och dödar även de fästingar som eventuellt biter sig fast.
Var noga med att du väljer ett fästinghalsband som är godkänt för katter. Det finns fästinghalsband för hund som är giftiga för katter. Om du har både hund och katt måste hunden också ha ett halsband som inte är giftigt för katten. Se till att halsbandet är av en modell så att det går sönder om halsbandet skulle fastna någonstans när katten är ute och rör sig. Fästinghalsband till katt finns receptfritt på apotek.
Fästingmedel som spray och tabletter
Det finns fästingmedel som kan sprayas på din katt. Det är dock viktigt att hela katten sprayas vid behandlingen. De kan ge ett bra skydd när sprayen är på, men det kan vara svårt att verkligen lyckas spraya hela katten. Effekten kvarstår i cirka 2–3 veckor. Fästingmedel som tabletter finns inte för katt.
Ta bort fästing på katt
Ett sätt att minska antalet fästingbett är att genomsöka pälsen på katten varje gång den kommer in. När man kammar igenom pälsen kan man hitta fästingar som ännu inte har satt sig fast. Om man hittar en fästing på katten som har bitit sig fast ska man ta bort den så fort som möjligt. Ju längre tid fästingen sitter kvar desto större risk är det att katten får i sig ett smittoämne.
Så tar du bort fästingar på din katt:
- Använd en pincett eller en fästingborttagare. Kommer du åt med naglarna går det också bra.
- Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt. Dra rakt ut och se till att få bort hela fästingen.
- Tvätta området där fästingen bitit med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.
Det kan hända att delar av fästingens huvud eller främre benparet blir kvar. Att de är kvar innebär inte någon ökad risk för smitta och klådan brukar också avta när fästingen är borttagen. Kroppen kommer stöta ut delarna efter några dagar. Är du osäker kan du kontakta FirstVet för att stämma av.
Vad ingår i försäkringen?
Trygg-Hansas kattförsäkring omfattar provtagning och behandling om din katt har drabbats av en sjukdom. Förebyggande fästingmedel ersätts dock inte av försäkringen.
Läs mer
-
Ormbett på katt
Hur ser du om din katt har blivit biten av en orm? Läs om symtom, när din katt kan drabbas och vad du ska göra om du märker att din katt har fått ett ormbett.Läs mer om ormbett på katt -
Öronskabb hos katt
Öronskabb hos katt är ganska vanligt. Katten kliar sig kraftigt i öronen och kan få sår kring öronen. Läs mer om symptom och behandling.Läs mer om öronskabb -
Tandproblem hos katten
Tandproblem hos katter kan till stor del undvikas genom tandborstning. Läs om vanliga tandproblem hos katter och hur de påverkar kattens hälsa.Läs mer om tandproblem hos katt