Tandproblem hos katt
Precis som hos människor kan katter ha olika munhälsa. Vissa katter kommer aldrig ha några tandproblem även om man inte borstar tänderna på dem, medan andra har lättare att få problem med tänderna.
Tandsten
Det allra bästa för att minska risken för problem med kattens tänder är dock att borsta tänderna på katten samt kontrollera kattens munhälsa då och då hos veterinären. När plack förkalkas bildas tandsten. Tandstenen kan bildas ovanför eller i tandköttsfickan. Ju djupare tandstenen sitter desto större risk för att det blir en inflammation i tandköttet. Lättare tandsten kan tas bort genom tandborstning. Kraftigare tandsten måste tas bort hos veterinär.
Tandköttsinflammation
Tandköttsinflammation (gingivit) orsakas av bakteriebeläggningar i anslutning till tandköttskanten. Tandköttet blir irriterat och rodnat och inflammationen kan slutligen leda till tandlossning. För att bli av med inflammationen måste en veterinär hjälpa till att få bort all plack och tandsten.
Tandlossning
Om inflammationen i tandköttet inte hanteras kan tandköttet börja dra sig tillbaka och tandens rot blottas. Inflammationen sprider sig och till slut löses käkbenet upp och tandroten påverkas. Tanden blir till slut lös. Tandlossning kallas parodontit. Har det gått så långt att kattens tänder angripits av parodontit så finns det inget man kan göra för att rädda tänderna.
TR (FORL)
TR (tooth resorption) är en sjukdom som bryter ner kattens tänder. Tidigare kallade man sjukdomen för FORL. Tyvärr är det här en vanlig tandsjukdom hos katt som inte kan förebyggas med tandborstning. TR beror på att några av kroppens egna celler bryter ned emaljen och det blir hål i tänderna. Man vet dock inte vad som sätter igång denna nedbrytning. Vissa katter får hål i någon enstaka tand medan andra katter får omfattande förändringar på flera tänder. Tänder som är kraftigt påverkade måste dras ut. Har katten en gång behandlats för TR måste man vara uppmärksam eftersom risken är stor att fler tänder kommer att påverkas.
Rotspetsabscess
Om en katt får en fraktur i en tand finns det risk för en bakteriell infektion, rotspetsabscess. Katten kan skada sina tänder om den tuggar på något hårt eller på grund av annat trauma. Rotspetsabscess kan också vara en följd av tandsjukdomen TR eller i vissa fall uppkomma i samband med parodontit. Om man misstänker att katten har en fraktur i en tand så ska man uppsöka veterinär så snart som möjligt. Om en rotfyllning görs i tidigt skede kan infektionen förebyggas. Rotspetsabscesser är mycket smärtsamma men det kan vara svårt att upptäcka att katten har tandvärk.
Några tecken på att katten har tandvärk eller ont i munnen kan vara:
- Katten slutar bita på leksaker den brukar bita i.
- Katten undviker torrfoder men äter mjuk mat.
- Katten saliverar mycket.
- Katten går undan mer än vanligt och blir retlig.
Om man misstänker att katten har problem med en eller flera tänder bör man kontakta veterinär. I de flesta fall blir behandlingen enklare och mindre kostsam om man kan sätta in åtgärder i ett tidigt skede.
Borsta tänderna på katten
Bästa sättet att undvika tandproblem hos katten är att regelbundet borsta kattens tänder.
- Börja träna på tandborstning redan när katten är liten. Börja med att försiktigt röra vid kattens mun, gå vidare till att flytta på kattens läppar och massera sedan tänderna och tandköttet med ett finger. Ta det långsamt ett steg i taget och belöna katten om det inte protesterar. Att komma vidare till att faktiskt borsta med en tandborste kan ta flera försök.
- Använd en mjuk tandborste eller en fingertuta. Det räcker med att blöta tandborsten i vatten. Det finns särskild tandkräm för katter men det blir inte alltid lättare med den. Katten vill slicka i sig tandkrämen istället för att låta dig borsta tänderna. Använda absolut inte tandkräm för människor.
- Borsta med cirkulära rörelser och försök komma åt alla tänder. Tändernas utsida är viktigast. På de flesta katter är det lättast att börja med tänderna längst fram och sedan fortsätta bakåt. Om din katt tillåter att du börjar med tänderna längst bak går det givetvis lika bra.
- Om du eller katten djur tycker att det är jobbigt att borsta hela munnen på samma gång så kan man dela upp det, och till exempel borsta överkäken på morgonen och underkäken på kvällen.
- Kontrollera munnen ofta för att upptäcka eventuella fickor, framför allt de bakre kindtänderna.
- Belöna och ge katten massor med beröm. Tvinga inte katten om den protesterar utan ta en paus och testa igen. Som kattägare måste man ha massor med tålamod.
Ersätter kattförsäkringen tandvård?
Att ta bort tandsten är en förebyggande behandling som du som kattägare kan undvika helt eller delvis genom att borsta tänderna på katten. Borttagande av tandsten omfattas inte av kattförsäkringen.
Försäkringen ersätter inte heller tandsjukdomar som till exempel tandköttsinflammation, tandlossning eller andra problem relaterade till tandsten. TR/FORL kan ersättas om man har Trippel veterinärvård med upp till 8000 kr per år. En förutsättning är att din katt har haft försäkring före ett års ålder med Trippel Veterinärvårdsförsäkring och att försäkringen har varit oavbruten sedan dess. Kattförsäkringen omfattar skador på kattens tänder som den fått vid ett olycksfall, det vill säga om den till exempel har bitit i något hårt och fått en fraktur på tanden.
Läs mer
-
Öronskabb hos katt
Öronskabb hos katt är ganska vanligt. Katten kliar sig kraftigt i öronen och kan få sår kring öronen. Läs mer om symptom och behandling.Läs mer om öronskabb -
Vad kostar en kattförsäkring?
Kostnaden på din kattförsäkring avgörs av olika faktorer. Läs mer om dessa faktorer samt om hur du kan påverka priset på din djurförsäkring.Läs om kostnad för kattförsäkring