Rävskabb hos hund
Rävskabb (kallas ibland bara för skabb) orsakas av ett kvalster, Sarcoptes scabiei. Kvalstret lever i hudens översta cellager och gräver gångar för att lägga sina ägg.
Hur smittar rävskabb?
Rävskabb är mycket smittsamt och förekommer hos rävar och andra djurslag som varg, mård och lo, men kan även smitta våra hundar. I sällsynta fall kan också katter smittas. Rävskabb kan på vissa människor orsaka lindrig klåda och röda utslag på ställen med tunn hud, till exempel på underarmens insida. Rävskabbskvalstret kan dock inte leva vidare på människor. Hundar kan smittas via direktkontakt med smittade djur, men också via indirekt kontakt, det vill säga att hunden passerar ett område där ett smittat djur vistats. Rävskabbsvalstret kan endast överleva en kortare tid i miljön och inomhus dör kvalstren inom ett par dygn.
Symtom på rävskabb hos hund
Rävskabb orsakar intensiv klåda, oftast på öronens kanter, utsidan av armbågar och över revben och buk. Klådan förvärras snabbt om hunden inte behandlas. Hunden kliar sönder sin hud och får sår, utslag, skorpor, mjäll och tappar päls. Till sist blir huden förtjockad av inflammation och den kraftiga klådan. Vissa hundar får ingen klåda, men blir symtomlösa smittbärare som kan sprida smittan vidare.
Behandling av skabb hos hund
En hund som eventuellt smittats av rävskabb och som kliar sig bör undersökas av veterinär. Diagnosen ställs med hjälp av skrapprov eller blodprov. Rävskabbskvalster kan hittas vid ett skrapprov, medan man vid ett blodprov letar efter antikroppar mot rävskabb. Ibland anser veterinären att det räcker med att sätta in en provbehandling. Vid en provbehandling anser veterinären att symtomen överensstämmer väl med klassiska rävskabbssymtom och en behandling kommer att ge svar på om hunden har rävskabb eller inte. Det finns flera olika antiparasitära receptbelagda spot-on preparat som används för behandling av hunden, men även tabletter. Alla hundar i hemmet måste behandlas, även de som inte uppvisar symtom.
Hund som kliar sig
Klåda hos hund kan ha många olika orsaker. Utöver rävskabb kan hunden drabbas av andra parasiter som loppor och mjällkvalster. Även fästingar kan ge hunden klåda. En annan vanlig anledning till att hunden kliar sig är allergi. Hunden kan vara allergisk mot foder, pollen eller andra ämnen i omgivningen. Det finns också hudinfektioner som kan orsaka klåda. Dessa infektioner kan orsakas av bakterier eller jästsvampar.
Om du märker att hunden kliar sig mer än normalt ska du börja med att undersöka hunden och se om du själv kan hitta loppor eller löss. Du kanske också kan hitta sår eller skorpor. Hittar du inget med förstoringsglas får du ta hjälp av veterinär för att utreda vidare. Veterinären börjar alltid med att utesluta parasiter. Därefter utreder veterinären om hunden kan ha en allergi. En hund som kliar sig mycket i öronen kan ha även drabbats av öroninflammation.
Kontakta veterinär online
I din hundförsäkring ingår kostnadsfri rådgivning hos FirstVet - veterinär online. Ta kontakt med FirstVet för rådgivning och guidning i hur du ska hjälpa din hund.
Läs mer
-
Om hunden blir ormbiten – så gör du
Hur ser du om din hund har blivit biten av en orm? Läs om symtom, när din hund kan drabbas och vad du ska göra om du märker att din hund har fått ett ormbett.Läs om ormbett på hund -
Fästing på hund
Att hitta en fästing på sin hund kan kännas obehagligt, eftersom fästingen bär på flera sjukdomar. Så skyddar du hunden mot fästingbett!Läs mer om fästing på hund