Fästingar på hund
Fästingarna är aktiva när det är plusgrader ute. Därför kan fästingsäsongen sträcka sig ända från mars till oktober, eller ännu längre. I södra Sverige rekommenderas att skydda hunden mot fästingar året om. Fästingar bär på flera sjukdomar som kan drabba hunden så det är viktigt att skydda hunden mot fästingbett.
Vilka sjukdomar finns hos fästingar
Fästingar bär på tre olika sjukdomar som kan smitta djur eller människor:
- Borrelia
- TBE
- Anaplasmos
Människor som får fästingbett riskerar att drabbas av borrelia och TBE medan våra hundar väldigt sällan drabbas av dessa två sjukdomar. Den sjukdom som förekommer hos hund är anaplasmos som är en fästingsjukdom med mer akuta symptom. Djuret kan få hög feber och väldigt ont i kroppen och svårt att röra sig.
Utöver de sjukdomar som fästingarna bär på kan hunden bli besvärad av att fästingen biter sig fast. Det kan klia och vid överdrivet kliande får hunden små sår. Ett sätt är att behandla hunden med fästingmedel, ett annat sätt är att genomsöka pälsen efter varje promenad och ta bort fästingar från hunden.
Förebyggande fästingskydd - fästingmedel
Det finns olika preparat mot fästingar. Inget medel ger ett hundraprocentigt skydd mot fästingar, men de som finns ger bra hjälp. En del fästingmedel har en avstötande effekt som gör att fästingen inte vill vandra över på hunden. Andra preparat dödar fästingar som kommer i kontakt med huden. Några preparat räcker en lång period medan andra behöver upprepas flera gånger under säsongen. När du ska välja fästingmedel till hunden första gången kan det vara bra att rådgöra med veterinär om vilket medel du ska välja.
Spot-on fästingmedel för hund
Spot-on preparat appliceras direkt på hundens hud på nacken. Det finns flera olika varianter av spot-on medel, både receptfria och receptbelagda. Vissa preparat blir kvar på hundens hud och päls medan andra absorberas av huden till blodet. Hur ofta du behöver applicera fästingmedlet skiljer sig mellan olika preparat. Vissa preparat får förkortad effekt om hunden badar ofta eller schamponeras.
Fästinghalsband till hund
Fästinghalsband fäster du runt hundens hals och det aktiva ämnet frisätts till hudens fettfilm och pälsen. Halsbandet har full effekt inom några dagar och upp till 8 månader beroende på preparat. Det aktiva ämnet gör att fästingar inte vill sätta sig på hundens hud och dödar även de fästingar som eventuellt biter sig fast. Fästinghalsband finns både på recept och receptfritt.
Tabletter mot fästingar
Det finns receptbelagda tabletter som du kan få utskrivet av veterinär. Tabletterna ges i hundens mun och har effekt inom ett dygn på fästingar och annan ohyra. Effekten håller i sig i 4–12 veckor beroende på val av preparat.
Om du har en hund som tycker om att bada eller som schamponeras ofta så är det lämpligt med tabletter eftersom effekten av tabletterna är kvar trots bad och schamponering. En del av den aktiva substansen i preparatet utsöndras till hundens avföring så var extra noga med att plocka upp all avföring från hunden så länge den får behandling med fästingtabletter.
Vaccin mot borrelia hos hund
Det finns ett vaccin för hundar mot borrelia. Vaccinationen ersätter dock inte användandet av fästingmedel eftersom vaccinet inte skyddar mot TBE eller anaplasmos. Läs mer om att vaccinera hunden.
Ta bort fästing på hund
Utöver att skydda hunden genom att använda ett fästingmedel är det bra att ta bort alla fästingar du hittar på hunden så fort som möjligt. Ju längre tid fästingen sitter kvar desto större risk är det att hunden får i sig ett smittoämne. Så tar du bort fästingar på din hund:
- Använd en pincett eller en fästingborttagare. Kommer du åt med naglarna går det också bra.
- Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt. Dra rakt ut och se till att få bort hela fästingen.
- Tvätta området där fästingen bitit med desinfektionsmedel eller tvål och vatten.
Det kan hända att delar av fästingen blir kvar. Till exempel delar av huvudet, hela huvudet eller främre benparet. Det innebär sällan någon ökad risk för att hunden blir smittad så får man inte bort de sista delarna kan man låta dem sitta kvar. Kroppen kommer stöta ut delarna efter några dagar. Känner du dig orolig kan du kontakta FirstVet, veterinär online, så kan de ge råd om det är något mer du behöver göra.
Hur gör jag om min hund blir sjuk av en fästing?
Får din hund symtom som feber, trötthet, magproblem, ömma och stela leder eller hälta så kan det vara tecken på att de har drabbats av någon av de sjukdomar som fästingen bär på. Ser du dessa symptom efter ett fästingbett ska du kontakta en veterinär. För att avgöra om din hund är smittad tar veterinären blodprover. Sedan konstaterar veterinären vilken behandling som krävs, oftast antibiotika.
Vad ingår i försäkringen?
Trygg-Hansas hundförsäkring omfattar provtagning och behandling om din hund har drabbats av en sjukdom. Förebyggande fästingmedel ersätts dock inte av försäkringen.
Fler tips till dig som hundägare
-
Om hunden blir ormbiten – så gör du
Hur ser du om din hund har blivit biten av en orm? Läs om symtom, när din hund kan drabbas och vad du ska göra om du märker att din hund har fått ett ormbett.Läs om ormbett på hund -
Sommartips till hundägare
Sommaren kan innebära vissa utmaningar för dig som hundägare. Värme, besvärande insekter med mera. Vi har samlat några bra tips till dig.Läs våra sommartips för hund