Vad är självrisk?
Självrisken är den kostnad du får stå för själv vid en skada. Hur mycket du behöver betala i självrisk beror på vilken försäkring och vilken skada det gäller. Här förklarar vi mer om vad självrisk är och hur det fungerar.
Har alla försäkringar självrisk?
Självrisken är den del av skadekostnaden som du får stå för själv när du råkat ut för en skada. De allra flesta försäkringar har självrisk. Det gäller både försäkringar hos oss på Trygg-Hansa och försäkringar hos andra försäkringsbolag, både i Sverige och i andra länder. På engelska heter självrisk deductible. Det kan vara bra att ha koll på om du till exempel ska hyra bil utomlands.
Varför betalar man självrisk?
Det kan såklart kännas snopet att behöva betala vid en skada när du redan betalar för din försäkring. Men tack vare självrisken kan vi som försäkringsbolag hålla ner den löpande kostnaden för försäkringen.
Hur fungerar självrisken?
När du tecknar en försäkring brukar du få välja vilken självrisk du vill ha, eller så framgår det vad självrisken är. Du betalar sedan självrisken varje gång du har fått en skada och anmält den. Det är alltid max en självrisk per skadetillfälle. Om du råkar ut för en skada där du får ersättning från flera av dina försäkringar samtidigt betalar du bara en självrisk – den högsta.
Självrisken kan vara angiven i kronor eller i procent. Den kan vara fast eller rörlig. En rörlig självrisk är vanligt för djurförsäkringar. Läs mer om självrisk på hundförsäkring och självrisk på kattförsäkring.
Vilken självrisk ska man välja?
Vilken självrisk som är bäst att välja beror på hur du vill lägga upp kostnaden för försäkringen. Har du en lägre självrisk får du betala mer per månad, har du en högre självrisk får du betala mer vid en skada.
Hur vet jag vilken självrisk jag har?
Hur mycket du får betala i självrisk beror på vilken försäkring det gäller och vilken skada du har råkat ut för. Du hittar alla våra självrisker i våra försäkringsvillkor eller i ditt försäkringsbrev. Om vi har avtalat om högre självrisk än vad som anges i försäkringsvillkoren är det alltid den avtalade självrisken som gäller. Det enklaste sättet att ta reda på vad självrisken ligger på för en viss försäkring eller för en viss typ av skada är att kolla i ditt försäkringsbrev på Mina sidor.
När betalar man självrisk och till vem?
När och hur du betalar självrisken beror lite på vad som har hänt. Om du har anmält en skada till oss och ska få ersättning utbetald drar vi av självrisken automatiskt. Du behöver alltså inte gå in och betala självrisken manuellt någonstans.
Om du anmält en skada på din bilförsäkring eller på din djurförsäkring betalar du självrisken direkt till bilverkstaden eller veterinärkliniken. De skickar sedan en faktura till oss på för resten av kostnaderna – som vi betalar!
Grundsjälvrisk och särskild självrisk
Alla försäkringar har en grundsjälvrisk. Det är det standardbelopp som du väljer (eller som framgår) när du tecknar försäkringen.
Vissa typer av skador kan dock ha en särskild självrisk, vilket innebär att det är ett annat belopp som gäller för just den skadan. Det framgår alltid i ditt villkor vilka skador som gäller med särskild självrisk.
Försäkring utan självrisk
Det finns försäkringar som du slipper betala självrisk på, som till exempel livförsäkring. Det finns också vissa delar av andra försäkringar som kan gälla utan självrisk.
Självriskeliminering och självriskreducering
Självriskeliminering och självriskreducering är tillägg som du kan teckna om du till exempel hyr en bil utomlands. Det innebär att hela självrisken ersätts eller att du bara får ersättning upp till ett bestämt belopp. Det kan vara bra att välja till om självrisken på hyrbilsförsäkringen är hög. Ibland kan självriskeliminering eller själriskreducering ingå i din kortförsäkring, så kolla först upp vad du har skydd för!