Till innehållet
Trygg-Hansa logotyp Till startsidan

Självrisk bilförsäkring

Självrisken är den del av skadekostnaden du får betala själv i samband med en skada. Hur mycket du betalar i självrisk beror på vilken sorts skada du har fått på din bil. Här förklarar vi mer om hur självrisken fungerar och vad du får betala vid olika skador eller händelser.

Hur fungerar självrisken för bilförsäkring?

Självrisken i bilförsäkringen ser olika ut beroende på vilken självrisknivå du har valt och vilken typ av skada eller händelse du har råkat ut för. Nedan hittar du information om vad som gäller generellt – men tänk på att du alltid behöver dubbelkolla i ditt försäkringsbrev eller på Mina sidor vad just du har. 

Olika självrisker beroende på vad som hänt 

Självriskerna ser olika ut beroende på vilken självrisknivå du har valt och vilken typ av skada eller händelse du har råkat ut för. Nedan hittar du information om vad som gäller generellt – men tänk på att du alltid behöver dubbelkolla i ditt försäkringsbrev eller på Mina sidor vad just du har.

Självrisk för trafikförsäkring 

Om du orsakar en skada på någon annans egendom, till exempel någon annans bil eller staket, betalar du en trafiksjälvrisk. Du betalar också en trafiksjälvrisk om förare, passagerare eller medtrafikanter skadas till följd av en trafikolycka. 

Trafiksjälvrisk

Trafikförsäkringen har två självrisknivåer för en privatägd bil: 1 000 kronor (självrisknivå 1) och 2 000 kronor (självrisknivå 2). Om bilen körs av en förare som är under 24 år, och du inte har anmält det till oss, tillkommer en ungdomssjälvrisk på 2 000 kronor.

För en företagsbil gäller 5 eller 10 procent av prisbasbeloppet. Om bilen körs av en förare som är under 24 år höjs alltid självrisken med 5 % av prisbasbeloppet. 

Självrisk för halvförsäkring 

Med vår halvförsäkring får du, förutom en trafikförsäkring, ersättning för bland annat inbrott i bilen, stenskott, bärgning och borttappade nycklar. Halvförsäkringen har två självrisknivåer för en privatägd bil: 1 800 kronor (självrisknivå 1) och 3 000 kronor (självrisknivå 2). För en företagsbil gäller 5 eller 10 procent av prisbasbeloppet. 

Självrisken gäller vid följande skador eller händelser: 

  • Brand, blixtnedslag eller explosion
  • Stöld och inbrott
  • Drulle
  • Bärgning och vägassistans 

Du kan läsa mer om självrisken och de undantag som finns i vår för- och efterköpsinformation för bilförsäkring. 

Självrisk vid stenskott och glasskador 

Om du har fått ett stenskott på bilen och det går att laga betalar du bara 100 kronor i självrisk (självrisknivå 1) eller 200 kronor (självrisknivå 2). Om glasrutan, vindrutan eller sidorutan behöver bytas ut betalar du däremot hela självrisken på 1 800 eller 3 000 kronor. 

Självrisk vid skador på motor och elektronik 

Om du fått en skada som omfattas av försäkringens skydd för motor och elektronik betalar du 1 800 kronor (självrisknivå 1) eller 3 000 kronor (självrisknivå 2) upp tills dess att bilen gått 4 000 mil.

Självrisk vid rättsskydd 

Om du hamnar i en tvist som omfattas av bilens rättskyddsförsäkring betalar du 20 % av kostnaden, men som lägst 1 800 kronor (självrisknivå 1) eller 3 000 kronor (självrisknivå 2). 

Självrisk för helförsäkring 

Med vår helförsäkring får du, förutom en halvförsäkring, även en vagnskadeförsäkring. Den ersätter skador på din egen bil vid en trafikolycka, skadegörelse eller någon annan yttre olyckshändelse, till exempel om ett träd faller över bilen eller om du kör på en lyktstolpe. 

Självrisk vid vagnskada 

Helförsäkringen har tre valbara självrisknivåer på 3 500, 4 500 eller 6 000 kronor. Väljer du en högre självrisk betalar du ett lägre pris för helförsäkringen. Om en förare som är under 24 år använder bilen, och det inte anmäls till oss i förväg, tillkommer en ungdomssjälvrisk. Det innebär att självrisken höjs med 2 000 kronor. 
För en företagsbil gäller 10, 15 eller 20 procent av prisbasbeloppet, och höjs med 5 procent om föraren är under 24 år.

För dig som har vagnskadegaranti 

Precis som i en bilförsäkring finns det en självrisk även i din vagnskadegaranti. Den kan skilja sig mellan bilmärken, så kolla i ditt vagnskadegarantibevis vad som gäller för just din bilmodell. Här kan du läsa mer om vagnskadegaranti och hur den fungerar. 

Självriskreducering för bilen 

Om du har en halv- eller helförsäkring kan du välja att utöka din bilförsäkring med tilläggsförsäkringen Självriskrabatt. Självriskrabatten minskar vagnskadesjälvrisken om din bil är med om skadegörelse, en kollision med ett djur eller får en godkänd parkeringsskada. Du betalar heller ingen självrisk om din bil behöver bärgas. 

Vem betalar självrisken vid en krock?

Vem som betalar självrisken vid en krock beror på vem som anses vara ansvarig för den. Om du har krockat ska du anmäla krocken till oss så utreder vi vem som är vållande – du eller den andra föraren. Om du är ansvarig betalar du självrisken, om du inte är ansvarig behöver du inte betala. 

Jag har kört på en annan bil. Vad är självrisken? 

Om du har kört på en annan bil får du alltid stå för självrisken. Vad du betalar i självrisk beror på vilken sorts bilförsäkring du har. Om du har helförsäkring täcker den skador på både din egen bil och den andra bilen, och du betalar självrisken för vagnskador på din egen bil samt trafikförsäkringens självrisk för den andra bilen. 

Teckna en topprankad bilförsäkring

Vår Bilförsäkring stor rankas högst med betyget 4,8 i Konsumenternas oberoende jämförelse av svenska bilförsäkringar. 

Läs mer och teckna Bilförsäkring stor

Publicerad: