Stöld på resan – så gör du
Passen, handväskan eller mobilen. Vad gör du om du råkar ut för en stöld på resan? Om det har hänt dig hoppas vi att du mår bra, trots omständigheterna. Här får du veta hur vi kan hjälpa dig tack vare din hemförsäkring, och vad som gäller när du ansöker om ersättning.
Hemförsäkringen har ju ett reseskydd som kan ge dig ekonomisk ersättning om du skulle bli sjuk eller skadad när du är ute och reser. Men visste du att den också täcker dina saker utanför hemmet? Vi kan även hjälpa dig om du mår dåligt.
Överfallen eller rånad – vi finns här om du behöver prata med någon
Vi förstår om en stöld eller ett rån har varit en svår upplevelse för dig. Vi finns här och hjälper dig att komma i kontakt med en legitimerad psykolog. I din hemförsäkring ingår tio behandlingstillfällen. Anmäl händelsen till oss och berätta vad du har drabbats av så hjälper vi dig. Du kan även ha rätt till ersättning för bestående skador efter en misshandel.
Så gör du efter en stöld eller ett överfall på resan: steg-för-steg
- Spärra omedelbart förlorade kontokort och kreditkort.
- Anmäl till den lokala polisen. Begär kopia på polisrapporten.
- Fotografera eventuella spår av skadorna.
- Anmäl händelsen till oss på Trygg-Hansa. Om du vill ringa oss när du är utomlands, kom ihåg att slå landskoden 0046: Använd: +46 771 11 11 10
- Har du varit på resande fot med flyg, buss, båt eller tåg? Anmäl stölden till transportbolaget.
Om du har fått inbrott i bilen
Många tjuvar passar på att ta saker från bilar som är fulla med packning. Vi är ledsna om du har råkat ut för det. Hände det när du satt i bilen eller befann dig intill den? Då har du rätt till ersättning. Med tillägget som heter Drulleförsäkring för lös egendom får du också ersättning om du lämnar bilen en längre stund eller över natten. Det gäller även för det som är stöldbegärligt, förutom sedlar och mynt – pengar ska du alltid bära med dig när du lämnar bilen.
Stulen väska på flygresan eller råkat ut för en väskryckning på gatan?
Om någon tar din resväska eller rycker din handväska från dig kan du få ersättning. Det kan du få så länge stölden inte skett på färden med flyg, tåg, buss eller båt. Om bagaget till exempel försvinner under flygresan ska du alltid anmäla det till flygbolaget först, ifall den skulle komma tillrätta. Flygbolaget är också de som ersätter dig om den inte kommer tillbaka, men först efter en tid. Om du däremot inte får ekonomisk hjälp av flygbolaget behöver vi få in uppgifter från dem. Sedan kan vi ta vid och hjälpa dig.
Stöld på tåget, bussen eller båten? Anmäl till polisen direkt
Det finns tyvärr tjuvar som tar tillfället i akt att stjäla väskor från tåget, bussen och färjan. Om du har drabbats ska du polisanmäla det så fort som möjligt. Gör det på ankomstorten eller lokala orten där det blev stulet. Du ska också kontakta transportföretaget för att få ersättning från dem i första hand. Direkt därefter ska du även anmäla det till oss.
Så mycket kan du få i ersättning
Du kan få upp till 100 000 kronor för saker som du blir stulna på resan, eller när du är borta, utanför hemmet. Om du väljer till ”Utökad reseförsäkring” får du ett maxbelopp på 125 000 kronor. Men oavsett vad finns det vissa undantag:
- Mynt-, sedel- och frimärkssamling som du äger, sammanlagt 10 000 kr
- Värdehandlingar, manuskript och ritningar som du äger, sammanlagt 10 000 kr
- Kontanter som du äger 3 000 kr
- Egendom som förvaras i källar- och vindsförråd eller annat förrådsutrymme 50 000 kr
- Cykel 50 000 kr
- Barnvagn 50 000 kr
Har du skyddat dina värdesaker?
För att du ska få ersättning om något stjäls utanför ditt hem är det viktigt att du har varit försiktig och följt så kallade aktsamhetskrav. Det innebär att du ska förvara dina saker så oåtkomligt som möjligt. Till exempel får du inte lämna stöldbegärliga saker som passet, kontanter eller dyra smycken framme på hotellrummet eller i en hyrd bostad. De behöver låsas in i ett skåp, låda, låst resväska eller tas med. Om någon har stulit dina kontanter är maxersättningen 3 000 kronor, även om de har legat i ett låst utrymme.
Vad är stöldbegärligt?
Så kallad stöldbegärlig egendom är till exempel:
- Smycken och saker av ädel metall
- Antikviteter och konstverk
- Mobiltelefon, dator eller GPS
- Vapen och ammunition
- Föremål med särskilt samlarvärde
- Kontanter och värdehandlingar som till exempel pass eller biljetter
Läs mer
-
Försenade och inställda flyg
Har du eller ditt bagage blivit försenade på flygresan? Här hittar du information om ersättning.Läs om dina rättigheter vid flygförsening -
Innan du reser
Här kan du läsa om vad du behöver tänka på och packa ner innan du reser.Läs mer om vad som är bra att veta och ta med sig på resan.