​​​Vägglöss​

Problemen med vägglöss har ökat explosionsartat. Vägglössen följer med både från resor och när vi köper begagnade möbler och är svåra att både se och bli av med. Här kan du läsa mer om hur du kan skydda dig mot vägglöss, tecken på vägglöss och hur du kan få hjälp med sanering!​ ​

Varför får man vägglöss?

Vägglöss är vanligt och drabbar många svenska hem. De små krypen följer med oss hem när vi köper begagnade möbler, sängar eller andra möbler. De finns ofta i storstäder och studentstäder, där många flyttar runt bland studentkorridorer, studentlägenheter och andrahandsboenden. Men den främsta orsaken till invasionen av vägglöss är att vi reser mer och mer. ​​

Vägglöss på resan

Att få med sig vägglöss hem från en resa är en av de vanligaste orsakerna till att man får vägglöss i hemmet. Ofta följer de med i resväskan. Lyckligt ovetande packar vi sedan upp våra väskor och släpper då ut de små skadedjuren i hemmet. Och vi behöver inte åka till något udda resmål för att få resväskan full med vägglöss, resmål som Paris, New York och London är hårt drabbade.​

Vägglöss och spillning på en madrass

Hur vet man att man har vägglöss hemma?​

Vägglössen är små (cirka en millimeter långa) och det går att se både vägglössen och deras ägg med blotta ögat – men de kan vara svåra att upptäcka. Här kommer några tips för hur du upptäcker vägglössen eller deras spår.​

Tecken på vägglöss​

  • Spår av vägglössens avföring på lakan, under madrassen, i sängen eller på andra möbler. Vägglusens avföring ser ut som små fläckar av svart bläck.
  • Bett eller klåda på kroppen. Betten är små röda prickar som ofta förekommer i små grupper.
  • Små blodfläckar på möbler och textilier. Eftersom vägglössen suger blod kan de lämna ifrån sig blodspår.
  • Unken lukt. Vägglössen bor tillsammans i bon, så kallade aggregat, där de parar sig, lägger ägg och ömsar skinn. Stora ansamlingar av vägglöss kan lukta lite unket, som ett inpyrt omklädningsrum i en gympahall ungefär.

Bett från vägglöss

Det är vanligt att få vägglössbett. Vägglössens gömställen är under dagen i sängen, sängbord, väggsprickor och bakom lister och tapeter. Men om natten kommer vägglössen fram, och de sätter gärna tänderna i sovande människor för att suga blod.

​ Betten kliar och ett vanligt symptom är en rodnad som brukar försvinna ganska snabbt. Vissa människor kan drabbas av en svag allergisk reaktion. Men även om betten kan vara obehagliga så sprider vägglöss, så vitt man vet, inga sjukdomar.

Hur blir man av med vägglöss?

För att bli av med vägglössen krävs en sanering av byggnaden, helst även av möbler och annat lösöre också, annars finns risken att ohyran kommer tillbaka. Vissa blir av med vägglössen redan vid saneringsföretagets första besök, medan andra behöver flera besök.

Få hjälp med sanering av vägglöss med vår partner Rentokil!

Rentokil erbjuder flera effektiva och miljövänliga metoder för att sanera vägglöss och andra skadedjur. När du anmäler ett skadedjursangrepp till dem kommer ni tillsammans fram till vad som är mest lämpligt. Kontakta dem vid minsta misstanke om att du har problem med vägglöss om du bor i villa eller fritidshus. Din försäkring täcker oftast vägglussaneringar. Bor du i lägenhet ska du kontakta fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen som har skyldighet att hjälpa dig att sanera.

Täcker hemförsäkringen vägglöss?

Om du har vår ​villaförsäkring eller fritidshusförsäkring ingår sanering av skadedjur. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt? Då ska du kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Så undviker du vägglöss – tips!

  • Vägglöss kan inte ta sig igenom plast, så packa dina kläder i plastpåsar.
  • Undersök hotellsängen (även under den). Om du ser en lus eller upptäcker små svarta fläckar av spillning be att få byta rum.
  • Lägg aldrig väskan på eller under hotellsängen. Placera den i stället högt och långt borta från sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i väskan, packa alltså inte upp dem.
  • Lägg tillbaka använda kläder i väskan, i en försluten påse. Sprid dem inte i rummet.
  • Tvätta alla kläder när du kommer hem, helst i 60 grader. Har du textilier som inte tål tvätt? Lägg dem i en plastpåse i frysen i tre dygn (minus 18 grader).
  • Ställ väskan i ett förråd eller ute, exempelvis på balkongen, tills du har tid att dammsuga väskan. Glöm inte att dammsugarpåsen ska stängas och slängas efter att väskan har dammsugits.​

 

Försäkra huset, radhuset eller villan​

Vår villaförsäkring ger ersättning för sanering av skadedjur – och mycket annat!​

Läs mer och teckna villaförsäkring