Vad gör jag om jag blir drabbad av skadedjur?
Om du har blivit drabbad av skadedjur inomhus är det viktigt att du anmäler det direkt. Vart du ska anmäla skadan till beror på hur du bor och vilken försäkring du har.
Angrepp av skadedjur i villa eller fritidshus
Du som har en villa- eller fritidshusförsäkring ska anmäla skadan direkt till vår partner Rentokil (tidigare Nomor). De har lång erfarenhet av skadedjursbekämpning med hänsyn till miljön. Du kan lämna in skadeanmälan till Rentokil dygnet runt via webben. Vill du hellre ringa och anmäla skadan gör du det på nummer 010-470 49 55.
Angrepp av skadedjur i bostadsrätt eller hyresrätt
Du som bor i hyresrätt eller bostadsrätt kontaktar din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att få hjälp med skadedjurssaneringen. Saneringen går då på försäkringen som hyresvärden eller bostadsrättsföreningen har.
Vilka skadedjur täcker hemförsäkringen?
Oftast ingår skydd för bostadsohyra, gnagare, virkesförstörande insekter och hussvamp i både villaförsäkringen och fritidshusförsäkringen. Men det kan finnas olika regler för karenstid. Karenstid innebär att det ska gått en viss tid från att du tecknade försäkringen till dess att skyddet börjar gälla. Du kan läsa mer om vad som ingår i din just din försäkring i villkoret.
Vanliga skadedjur
Här hittar du info om vanliga skadedjur, hur du känner igen dem och hur du blir av med dem.
-
Vägglössen följer med både från resor och när vi köper begagnade möbler – och det kan ta lång tid innan man upptäcker dem. Här kan du läsa mer om hur du kan skydda dig mot vägglöss, tecken på vägglöss och hur du kan få hjälp med sanering. Är du osäker på om det verkligen är en vägglus som du hittat? Då kan du kontakta Rentokil för att få hjälp med identifiering.
-
Problem med råttor och möss uppstår inte bara i storstäder. Även i villaområden förekommer dessa skadedjur flitigt, särskilt brunråttan. Här får du tips på hur du upptäcker råttor och möss och hur du blir av med dem.
-
Har du fått problem med getingar hemma? Då kanske du vill få bort dem för att skydda villan eller fritidshuset, eller kanske barnet som har getingallergi. Här kan du läsa mer om hur du få bort ett getingbo och hur du kan förebygga att få hem getingar.
-
Myror gör nytta i naturen och din trädgård. Men det är besvärande när myrorna blir för många, och framförallt om de kommer in i huset. Här får du tips om vad du kan göra om du drabbats av myror.
-
Kackerlackor i Sverige är ofta små. De stora kackerlackorna förekommer främst utomlands. Kackerlackorna kommer hem till dig när du transporterar mat. Det kan hända både på vägen hem från en utlandsresa och från mataffären runt hörnet. De trivs i torrvaror, som kryddor, mjöl och ris. För att bli av med kackerlackor krävs ofta flera saneringar.
-
Fuktbaggar inomhus är vanligt, särskilt i våtutrymmen. Fuktbaggarna ser ut som små svarta eller bruna skalbaggar och lever på mögel och svampar. För att bli av med dem behöver man dels sanera och dels se över sina fuktnivåer i hemmet.
-
Mjölbaggar gillar torra matvaror som mjöl, pasta och gryner. De älskar skafferiet! De ser ut som små skalbaggar och sprider en skarp lukt. För att bli av med dem behöver du städa grundligt och slänga de matvaror som har blivit angripna.
-
Husbock är en skalbagge som kan orsaka kraftiga skador på trä och trähus, eftersom de lägger ägg i sprickor. Husbocken är en grå- eller brunaktig insekt med oval kropp och antenner. Misstänker du husbock? Kontakta Rentokil och låt dem hjälpa dig med saneringen.
-
Grävlingar kan ställa till med problem i trädgården, eller om de gräver sig in under huset. De är lätta att känna igen på deras svartvita huvuden och är aktiva främst på natten. Se till att grundmuren på ditt hus är hel, så att grävlingarna inte kan gräva sig in.
-
Silverfisken är ett silvergrått och glansigt kryp som trivs på ställen där det är varmt och fuktigt, som i kök eller badrum. Den lever av människors hudrester, tvål och fett men även matvaror och papper. Du kan förebygga silverfiskar genom att hålla rent och torrt. Ett litet antal silverfiskar kan du ta bort själv, men har du stora problem – ta hjälp!
-
Gråsuggor är kräftdjur som trivs i fuktiga miljöer. De är gråaktiga i färgen med ovala kroppar, sju par ben och antenner. De är inte skadliga och leder sällan till stora problem, normalt sett behöver du inte sanera om du har drabbats av dem. Oftast räcker det med att städa och hålla torrt.
Vanliga frågor och svar om skadedjur
-
Hur skadedjurssaneringen går till beror på vilken sorts skadedjur du har drabbats av. Oftast krävs en sanering av både byggnad, möbler och andra saker. Ibland krävs det bara en sanering, ibland flera besök. Rentokil erbjuder flera effektiva och miljövänliga metoder för sanering av skadedjur. När du anmäler ett skadedjursangrepp till dem kommer ni tillsammans fram till vilken metod som är mest lämplig.
-
Nej, du behöver inte betala någon självrisk för sanering av skadedjur.
-
Nej, det behöver du inte. Det är klart att inga saneringsbolag vill åka ut i onödan, men ring hellre en gång för mycket än för sent. Då riskerar det att bli en väldigt utdragen saneringsprocess. Saneringsbolagets uppgift är att ställa frågor som gör att de på distans kan skapa sig en bild av läget.
Teckna en riktigt bra hemförsäkring
Med vår villaförsäkring eller fritidshusförsäkring får du bra hjälp om du drabbas av skadedjur som vägglöss, råttor eller getingar.