Till innehållet
Trygg-Hansa logotyp Till startsidan

​​Inneboende? Så fungerar hemförsäkringen

Att vara inneboende innebär att hyra rum eller nyttja ett utrymme i någon annans bostad. Även du som är inneboende behöver ha en hemförsäkring. Det allra bästa är om hyresvärden lägger dig till i sitt försäkringsbrev så att du blir medförsäkrad, men du kan också skaffa en egen hemförsäkring om du vill.

Vad innebär det att vara inneboende?

Att vara inneboende innebär att du hyr in dig hos någon annan och använder den personens bostad under en längre tid. Det kan till exempel vara att du flyttar hemifrån för att plugga på annan ort och hyr ett rum i någons lägenhet eller villa, eller att du väljer att flytta in i en kompis lägenhet för att spara pengar och ni blir rumskompisar.

Vad räknas som inneboende?

Du räknas som inneboende om hyresvärden också bor i lägenheten eller huset, och ni delar på bostadens utrymmen. Om hyresvärden inte bor i bostaden, det vill säga har ett eget boende, och du har bostaden helt för dig själv räknas det som att du hyr i andra hand.

Måste man ha hemförsäkring som inneboende?

Ja. Även du som inneboende behöver ha en hemförsäkring om något skulle hända. En hemförsäkring skyddar bostaden men också dig själv. Utöver ersättning för brand och vattenskador innehåller hemförsäkringen ansvarsskydd och rättsskydd. Det är viktigt om du skulle råka i tvist med någon. Hemförsäkringen innehåller också en reseförsäkring om du ska ut och resa. Du vill inte vara utan en hemförsäkring som inneboende!

Kan inneboende använda hyresvärdens hemförsäkring?

Ja, om din hyresvärd har sin hemförsäkring hos oss på Trygg-Hansa så går det jättebra. Men för att hemförsäkringen ska gälla även dig måste hyresvärden lägga till dig i sitt försäkringsbrev – annars är du inte skyddad. Be din hyresvärd att kontakta oss!

Om din hyresvärd har hemförsäkringen hos ett annat försäkringsbolag kan det finnas andra regler. Prata med din hyresvärd och se om det är möjligt att bli medförsäkrad. Om inte, behöver du skaffa en egen hemförsäkring.

Vilken hemförsäkring ska inneboende ha?

Det allra bästa är att din hyresvärd lägger till dig i sin hemförsäkring på sitt försäkringsbrev. Du blir då medförsäkrad och får samma skydd som din hyresvärd har.

Om du behöver teckna en egen hemförsäkring av någon anledning ska du teckna en hemförsäkring för hyresrätt, även om du är inneboende i en bostadsrätt eller villa. Eftersom det inte är du som primärt hyr eller äger bostaden så räcker skyddet i hyresrättsförsäkringen utmärkt. Är du student? Då kan du teckna vår hemförsäkring för studenter.

Måste man vara skriven på adressen?

Nej, du behöver inte vara skriven på adressen där du är inneboende. Det räcker med att du bor där.

För dig som har en inneboende

Är det du som är hyresvärd och hyr ut rum till en inneboende student eller liknande? Se då till att din inneboende står med på ditt försäkringsbrev eller tecknar en egen hemförsäkring – så att personen är skyddad.

Inneboende flyktingar

Har du öppnat ditt hem för någon på flykt? Flyktingar som tillfälligt bor hemma hos dig kan också omfattas av din hemförsäkring. För att försäkringsskyddet ska gälla behöver du bara kontakta oss och uppge personernas namn och födelseinformation. Läs mer om stöd för flyktingar i hemförsäkringen.

Jag är inneboende hos mina föräldrar. Behöver jag ha en hemförsäkring?

Om du fortfarande bor hos dina föräldrar och de har en hemförsäkring står du troligtvis redan med i deras försäkringsbrev och är medförsäkrad. Om du har flyttat hemifrån men ska flytta tillbaka till dina föräldrar kan du be dem lägga till dig som medförsäkrad igen, om du är borttagen från försäkringsbrevet. Dubbelkolla med dem!

Jag ska bli sambo. Hur gäller hemförsäkringen?

Om det är du som står på hemförsäkringen kan du enkelt lägga till din partner som medförsäkrad i försäkringsbrevet. Ni får då samma skydd! Är det din partner som står på försäkringen gäller samma sak. Läs mer om hur hemförsäkringen fungerar för sambor.

Skaffa hemförsäkring för inneboende!

Behöver du teckna en egen hemförsäkring till ditt nya boende?

Få pris och teckna en hemförsäkring

Publicerad: