Till innehållet
Trygg-Hansa logotyp Till startsidan

Så rustar du fritidshuset för vintern

När stänger du sommarstugan för säsongen? Slipp vattenskador, råttspillning, stulna saker och andra tråkiga överraskningar när du kommer tillbaka. Följ vår enkla checklista!

De flesta bommar igen fritidshuset på hösten. Kanske är det då du också brukar göra det redo för väder och vind? Oavsett när du lämnar huset, finns det några saker att tänka på.

sommarstuga vid ett istäckt hav

Innan du låser dörren, gör det här inomhus

Här kommer en checklista på vad du kan göra för att undvika vattenskador, bränder, eller skadedjur. Glöm inte heller att läsa vidare om hur du kan minska risken för inbrott, stormskador och andra saker som kan hända utanför huset.

1. Stäng av och töm på vatten

På vintern ökar risken för vattenskador i fritidshusen till följd av frysta vattenledningar. Se därför till att stänga huvudvattenkranen samt tömma vattenledningarna och varmvattenberedaren. För att förebygga kostsamma vattenskador kan du även installera ett vattenlarm.

2. Häll i frostskyddsmedel

Undvik frysskador genom att hälla frostskyddsmedel i husets alla vattenlås som exempelvis diskho, toalettstol och golvbrunn.

3. Låt det aldrig vara kallare än 15 grader

Om fritidshusets ledningar inte töms på vatten måste du ha en tillräckligt hög grundvärme och temperaturen bör vara minst 15 grader. Detta för att klara köldknäppar och plötsliga strömavbrott. Se även till att lämna skåpdörrarna under diskbänken öppna så att värmen kan cirkulera och minska risken för eventuella fukt- och mögelskador.

Viktigt! Se till att inget brännbart ligger mot elementen, på grund av risken för brand.

Riskerna med strömavbrott

Om strömmen avbryts när det är sträng kyla ute tar det bara några timmar innan huset är så nedkylt att vattenledningarna kan frysa sönder. Därför är det bättre att stänga av vattnet och tömma ledningarna än att sänka temperaturen.

– Strömavbrott är inte helt ovanliga under vintern när det kalla vädret slår till, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

5. Städa noga – slipp råttor och minska brandfaran

Töm skafferier och skåp för att minska risken för att möss och råttor kommer på besök. En gnagare behöver endast några millimeters utrymme för att ta sig in! Det ökar risken för brand om de kommer åt och gnager på ledningar och kablar.

6. Stäng av kyl och frys

Visst vore det tråkigt att hitta förstörd mat och smältvatten som runnit ut och skadat golvet? För att inte tala om stanken av rutten mat! Det kan möta dig om det har varit strömavbrott. Missa därför inte att stänga av kylen och frysen och ta med alla matvaror.

Glöm inte att heller att tömma andra maskiner som innehåller vatten, exempelvis en espresso- eller kolsyremaskin.

Att göra utomh​​​us

Innan du låter fritidshuset gå i ide, bör du göra en kontroll av husets utsida och tomt.

Kolla tomten – förankra allt som är löst!

Se till att plocka in eller sätt fast lösa föremål och utomhusmöbler. Ta ner multna och gamla grenar och träd som står nära huset. Vid oväder och storm riskerar de att blåsa omkull och orsaka skador på ditt hus.

Rensa hängrännor och stuprör från löv och annat skräp

Vid kraftiga skyfall eller snöfall kan löv och annat skräp orsaka stopp i stuprören och även vid låga temperaturer kan det bidra till isbildning.

Kontrollera taket

Se till att taket är helt och att det inte finns några skador på takpapp eller takpannor. Om ditt fritidshus har ett svagt lutande tak kan du behöva röja snö från det under vintersäsongen, för att undvika skador på taket och läckage.

Kom ihåg trädgårdsslangen!

Ta in trädgårdsslangen och töm utomhuskranen på vatten genom att ta bort snabbkopplingen. Kvarvarande vatten i kranen kan orsaka stora skador.

bil på landsväg på våren

Orolig för inbrott?

Förhindra inbrott genom att ta med dina värdesaker från fritidshuset, låsa in stegar och andra föremål och installera ett bra lås. Engagera dig också i Grannsamverkan med polisen och grannar.

Läs om Grannsamverkan

Titta till stugan

Lämna inte huset åt sitt eget öde hela vintern. Om du upptäcker något som hänt i tid går det att begränsa skadorna – och kostnaderna. Se därför till att bes​öka huset med jämna mellanrum.

– Vänta inte till våren med att komma tillbaka. Kom ihåg att du som försäkrad ska försöka förhindra skador på ditt hus, i den mån det går, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert hos oss på Trygg-Hansa.

Försäkra ditt fritidshus

Med vår fritidshusförsäkring får sommarstället, fjällstugan eller fritidshuset ett bra skydd.​

Läs mer och teckna fritidshusförsäkring!

Publicerad: