Till innehållet
Trygg-Hansa logotyp Till startsidan

​​​​​​​Vinterförvaring av husbil

Är det dags att vinterförvara husbilen? Om du inte använder husbilen året runt kan det vara en bra idé att ställa av husbilen och ställa undan den. Här ger vi våra bästa råd för att vinteruppställningen ska gå säkert till.

Bo i husbilen på vintern eller ställa av den?

Att bo i husbilen på vintern går oftast bra om du har en vinterisolerad husbil. Vinterboningen gör att luften cirkulerar bättre och att ventilationen och värmen håller. Dessutom har vinterisolerade husbilar isolering även kring vatten- och avsloppsrör så att vattnet inte fryser. Om du har en vanlig husbil som inte är vintersäkrad finns det större risk för frysskador. Du kan såklart bo i den ändå, men om du inte ska det kan det vara en bra idé att ställa av husbilen och ställa undan den.

Hur ska man vinterförvara en husbil?

Ställ husbilen under ett tak om det går. Har du inte möjlighet till det kan du skaffa ett vinterskydd för husbilen, ett kapell eller någon annan sorts husbilsöverdrag. En presenning funkar också, men låt den inte ligga på husbilens tak – spänn upp den istället! Då undviker du att det samlas fukt.

Vinterförvaring av husbil inomhus

Det allra bästa är om du hittar en vinterplats för din husbil i en lokal inomhus. Om du väljer en uppvärmd lokal bör temperaturen där inne vara någonstans upp emot 20 grader. Är temperaturen lägre än så, kanske mellan 5–10 plusgrader, behöver lokalen ha god ventilation. Annars kan det bildas kondens vilket kan leda till fuktskador. ​

Vinterförvaring av husbil utomhus

Ska du förvara husbilen utomhus på vintern, till exempel låta den stå kvar på tomten, ställ den gärna med lätt lutning. På så sätt kan snö, is och smältvatten glida av och du slipper att allt samlas på taket. Det minimerar risken för snötryck- och frysskador eller att vatten läcker in.

Flera husbilar som står utomhus och är snötäckta

Kontrollera husbilens däck​

Ska husbilen vara avställd och stå stilla under en längre tid? När du väl ska använda husbilen igen bör du kontrollera däckens lufttryck. Du bör även kolla däckens mönsterdjup, och att de inte har fått torrsprickor under tiden husbilen har varit avställd.​

Kom ihåg batteriet!

Om husbilen står still under lång tid, tänk på att skydda bilbatteriet och bodelsbatteriet från kyla och urladdning. Har du husbilen inomhus under vintern och har tillgång till el kan du ladda batteriet genom att hålla husbilen inkopplad. Det kan också vara bra att starta husbilen ibland. Ett annat alternativ är att plocka ur batterierna och förvara dem på en varm plats.

Pris på vinterförvaring av husbil

​Kostnaden för att vinterförvara en husbil kan skilja sig mycket åt. Behöver du vinterförvaring av husbilen i Stockholm eller någon annan storstad är det oftast dyrare än på en mindre ort. Dessutom beror priset på vilken sorts vinteruppställning du vill ha för din husbil. Inomhus eller utomhus? Camping, garage eller någon industrilokal? Allt beror på vad du vill ha för sorts förvaringsplats.

Så vintersäkrar du din husbil – checklista!​

Här kommer några tips till dig som ska vinterförvara din husbil:​

  • Töm ur allt vatten från vattensystem och kranar, så minskar du risken att något fryser.
  • Se till att underhållsladda eller koppla ur batterierna.
  • Förvara husbilen under ett tak om det går.
  • Ställ husbilen lätt lutande om den står utomhus. Täck gärna över den.
  • Ställ gärna in en avfuktare, en så kallad torrboll, i husbilen. Den drar åt sig fukt och kondens.
  • Töm husbilen på mat så att inte gnagare eller andra skadedjur lockas dit.

Hur gäller husbilsförsäkringen vid vinterförvaring?

Om du ställer av husbilen under vintern och har en halv- eller helförsäkring ändrar vi din husbilsförsäkring ​till en avställningsförsäkring. En avställningsförsäkring innehåller inte någon trafikförsäkring. Om du inte ställer av husbilen gäller försäkringen som vanligt.

Teckna husbilsförsäkring här

Med en bra husbilsförsäkring blir vinterförvaringen tryggare. Om du tecknar direkt på webben får du 5 % rabatt!​

Läs mer och teckna​ husbilsförsäkring

Senast uppdaterad: