Vinterdäck: allt från datum till dubbdäck
Frostklädda vägar och snöflingor i luften. Redan i oktober kan det vara dags att byta till vinterdäck. Men när ska vinterdäcken senast vara på? Här kan du läsa det viktigaste att tänka på när du byter till vinterdäck.
Vilket datum ska du senast byta till vinterdäck – säger lagen?
Den första december måste du senast byta till vinterdäck. Det gäller om det är frost, snö, is eller snömodd på vägarna, alltså så kallat vinterväglag. Men redan innan dess kan det råda vinterväglag i olika delar av landet. Därför är det bra att göra det i tid och inte vänta till sista stund, särskilt för att undvika långa köer till verkstäderna.
Undvik det livsfarliga misstaget
Det räcker inte att bara byta hjul – du behöver också komma ihåg att kontrollera att hjulbultarna sitter fast efter ett par mil körning. Varje år lossnar nämligen hundratals hjul på de svenska vägarna, enligt våra siffror.
– Att efterkontrollera hjulbultarna är otroligt viktigt för att undvika att inte utsätta sig själv och andra trafikanter för livsfara, oavsett om man själv bytt däcken eller om man tagit hjälp av en verkstad. Det är enkelt och behöver bara göras en gång efter ungefär 5–10 mils körning. Ta hjälp av ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel. Är man osäker på hur man gör kan man alltid kontakta en verkstad, säger Stefan Brala motorexpert på Trygg-Hansa.
Dubbdäck eller friktionsdäck?
Både dubbade och dubbfria vinterdäck är godkända efter den första december. Så kallade friktionsdäck utan dubbar kallas även allrounddäck. Dessa ska vara märka med symbolen som visar en alptopp och snöflinga för att vara godkända som vinterdäck på personbil och lätt lastbil. Många använder allrounddäck året runt, men trots sitt namn kan de vara en säkerhetsrisk.
– I vårt avlånga land med stora väderskillnader mellan årstiderna råder det ingen tvekan. Dubbade däck är att föredra utanför storstäderna framför allrounddäck. Se också till att de däcken har minst tre millimeters mönsterdjup, men gärna mer, säger Stefan Brala motorexpert på Trygg-Hansa.
Motorexpertens sju däckbytartips:
1. Se över däcken
Se till att däcken inte är för slitna och titta även efter torrsprickor. Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer mönsterdjup.
2. Använd rätt verktyg
Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Se till att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
3. Sätt de bästa däcken bak
Oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil bör de bästa däcken, med andra ord de som har störst mönsterdjup eller dubbutstick, sättas bak på bilen. Detta då det minskar risken för sladd när du svänger eller bromsar. Men tänk på att det är otillåtet att ha både dubbade och odubbade däck på samma bil.
4. Är du osäker – åk till en verkstad
Om du är det minsta osäker på hur du byter hjul på ett korret sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även hjälpa dig förvara dina däck.
5. Kontrollera lufttrycket
Rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar. Rekommenderat lufttryck hittar du i bilens instruktionsbok.
6. Kom ihåg att efterkontrollera hjulbultarna!
Oavsett om du har bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det extra viktigt att du efterdrar hjulbultarna efter några mils körning. Det går att göra med ett fälgkors men har du tillgång till en momentnyckel är det klart bäst så att du inte drar hjulbultarna för löst eller hårt. Är du osäker är det alltid bäst att låta en verkstad göra det.
7. Förvara däcken rätt
Om du förvarar däcken hemma bör du undvika att ställa dem på en varm plats med mycket solljus. Däcken trivs bäst i sval och mörk miljö. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp.
Vad kostar det att byta däck?
Priset för ett hjulskifte kan skilja stort; från några hundralappar till mer än tusen kronor. Kom ihåg att billigast inte alltid är bäst. Välj din verkstad med omsorg precis som för bilens service eller reparationer.
Det säger lagen om dubbdäck
Dubbdäck får användas från den 1 oktober till 15 april, men om det råder vinterväglag får du även ha dem tidigare eller senare än så. Om det däremot inte är vinterväglag riskerar du att få böter, eller ännu värre, att råka ut för en olycka eftersom vinterdäcken inte är anpassade för sommarväglag.
Kör du bil i Stockholm, Göteborg eller Uppsala på vintern? Kom ihåg att kolla upp var du får köra med dubbdäck. I dessa städer råder det dubbdäcksförbud på vissa gator.
Välj vår topprankade bilförsäkring
Ge din bil lite extra omtanke: försäkra den hos oss.
Läs mer
-
Sommardäck – tänk på det här
När och hur gör du när du byter till sommardäck? Läs vår guide så slipper du göra de vanligaste missarna.Då ska du byta till sommardäck -
Serva bilen!
Med rätt service på din bil kan du spara både tid och pengar. Du ökar också säkerheten. Här går vi igenom vad du behöver veta om service på verkstaden, men även vad du enkelt kan göra själv.Läs mer om service på bilen