Byta till sommardäck: allt du behöver veta
Vilket datum ska du senast byta till sommardäck och vad ska du tänka på? För att slippa böter bör du byta däcken i tid – men det är också viktigt för din egen säkerhet. Här får du veta vad som gäller och några saker att tänka på för att bilen ska rulla tryggt på vägen.
Därför ska du byta till sommardäck
Senast den 15 april måste man enligt lag byta till dubbfria däck på bilen, såvida det inte är halt med is eller snö på delar av vägarna. Men det finns några viktiga saker du bör tänka på när du byter till sommardäck – särskilt när det handlar om att hjulen inte ska lossna.
– Det är lätt att glömma att sommardäcken ska på och om det råder vinterväglag kan du vänta till efter 15 april. I annat fall kan det däremot ge böter att byta försent – och dessutom är det förenat med risker. Däcken är nämligen inte anpassade för torra vägbanor och varmare årstider. Om du behöver hjälp med att byta däcken ska du därför se till att boka tid hos din verkstad i god tid, säger Stefan Brala, Trygg-Hansas motorexpert.
När räknas det som vinterväglag?
Enligt Transportstyrelsen råder det vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.
Så kontrollerar du mönsterdjupet på däcken
Är däcken som du ska byta till för slitna? Mönsterdjupet på sommardäck ska vara minst 1,6 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det vara mer. Vinterdäcken ska däremot ha ett mönsterdjup på 3 millimeter. Utöver mönsterdjup, titta även efter torrsprickor på däcken. Om du ser sådana ska däcken direkt bytas ut även om mönsterdjupet är bra.
Anpassa däcken med rätt lufttryck
Kontrollera lufttrycket. Att du har rätt lufttryck i bildäcken sparar bränsle och påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar.
Verktygen som behövs när du ska byta själv
Använd rätt verktyg: gärna garagedomkraft och pallbock, men kontrollera först var bilens lyftpunkter sitter. Se till att din bil står på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
Tveka inte över att ta hjälp av en bilverkstad
Är du osäker? Anlita ett proffs. Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma.
Behöver du förvara dina bildäck?
– En däckverkstad kan oftast hjälpa dig med förvaringen av däck. Om du förvarar däcken hemma, tänk på att undvika hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälgar ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden, säger Stefan Brala.
Kom ihåg att efterdra hjulbultarna!
Oavsett om du har bytt bildäcken själv eller låtit någon annan göra det är det av stor vikt att du efter några mils körning efterdrar hjulbultarna. Använd ett fälgkors och gärna en momentnyckel, så att du inte drar för löst. Du kan även låta en verkstad göra det.
Här hittar du rätt bilförsäkring
När de första bilarna började rulla på gatorna i Sverige hade Trygg-Hansa redan funnits i över 60 år. Vi har följt med utvecklingen och erbjuder i dag försäkringar för alla slags bilar, oavsett ålder eller drivmedel. Vår erfarenhet och expertis ger dig trygghet.
Läs mer
-
Besikta bilen
För att din bil ska vara så säker som möjligt i trafiken behöver den gå igenom regelbundna besiktningar. Läs när du ska besikta bilen, hur du bokar en tid och vad du ska göra om bilen får körförbud.Läs hela artikeln om besiktning -
Serva bilen!
Med rätt service på din bil kan du spara både tid och pengar. Du ökar också säkerheten. Här går vi igenom vad du behöver veta om service på verkstaden, men även vad du enkelt kan göra själv.Läs mer om service på bilen