Till innehållet
Trygg-Hansa logotyp Till startsidan

När ska du besikta bilen?

För att din bil ska vara så säker som möjligt i trafiken behöver den gå igenom regelbundna besiktningar. Här får du veta när du ska besikta bilen, hur du bokar en tid och vad du ska göra om bilen får körförbud.

Ett enkelt sätt att ta reda på när just din bil ska besiktas är att gå till Transportstyrelsens webbplats för besiktning. Där kan du knappa in din bils registreringsnummer och se när du ska besikta den.

Så ofta ska du besikta bilen

I princip kan du besikta din bil när du vill – så länge det är inom tidsintervallerna nedan.

  • En helt ny bil ska besiktas inom 36 månader från att den togs i trafik första gången.
  • Den andra besiktningen ska utföras inom 24 månader efter den första besiktningen.
  • Fortsättningsvis ska bilen besiktas inom 14 månader från den månad som föregående besiktning utfördes.

Observera! Tiden till nästa besiktning räknas från den månad som bilen besiktades senast.

bilmekaniker besiktigar bilen

Hur bokar jag en besiktning?

När det börjar bli dags ska du själv boka tid för besiktning: det är du som bilägare som ansvarar för att bilen besiktas innan slutdatumet. Det finns flera olika besiktningsföretag som du kan vända dig till. Du hittar dem på Swedac:s webbplats. Där finns alla godkända företag och deras kontaktuppgifter. Filtrera på län för att hitta en bilbesiktning nära dig!

Ibland skickar besiktningsföretagen själva ut erbjudanden om tid för kontrollbesiktning. Du väljer själv om du vill tacka ja till deras erbjudande eller vända dig till någon annan.

bil på landsväg på våren

Rabatt på besiktning

Som kund hos oss kan får du 15 procents rabatt på en besiktning hos Besikta Bilprovning

Läs om våra kundförmåner

Vad händer om bilen inte blir godkänd på besiktningen?

Har din bil fått anmärkningar som inte kräver någon efterkontroll (en så kallad villkorstvåa) måste du åtgärda felen snarast, men du behöver inte göra en ombesiktning. Skulle din bil däremot få en anmärkning som kräver en efterkontroll måste du åtgärda de fel som framkommit och sedan göra efterkontrollen hos ett besiktningsföretag. Du kan också välja att vända dig till en ackrediterad (godkänd) verkstad för att genomföra en efterkontroll. Verkstaden åtgärdar bristerna och skickar in ett intyg till Transportstyrelsen. Då slipper du åka och besikta den igen.

När riskerar du att få körförbud?

Om du inte besiktar din bil innan slutdatumet får bilen automatiskt körförbud, ett så kallat inträtt körförbud. Då får bilen bara köras kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till ett besiktningsföretag för kontrollbesiktning, under förutsättning att fordonet är påställt.

Din bil kan också få körförbud om den visar sig ha allvarliga brister vid en kontrollbesiktning eller vid en poliskontroll, ett så kallat meddelat körförbud. Fordonet måste då bärgas från platsen. Därefter får du bara köra bilen kortast lämpliga väg till närmaste besiktningsstation.

Men när ska bilen in på service?

Det är skillnad på service och besiktning. Att serva bilen i tid är lika viktigt – även om det inte är ett lagkrav. Läs mer om hur du kan minska riskerna och spara kostnader genom att serva bilen.

Senast uppdaterad: