Mäklarnytt juni 2024

​​​

​​​​Nya villkor för maskiner och motorredskap​​

De uppdaterade villkoren gäller för försäkringar för maskiner och motorredskap i fordonsklass 120–138, till exempel skogsmaskin, entreprenadmaskin och mobilkran. Villkoren gäller från och med 2024-06-01. Här ger vi dig en kortfattad beskrivning av vad som är ändrat i försäkringarna.

Fordonet skyddas, tillsammans med den här utrustningen:​

  • Utrustning i eller på fordonet som tillhör fordonet och kan anses vara normal för fordonstypen omfattas av försäkringen. Avmonterade fordonsdelar och avmonterad utrustning som omfattas är sådana som är tillverkade för att användas i eller på fordonet.
     
    I tidigare villkor fanns en beloppsbegränsning på max 3 pbb (5 pbb för ME) för avmonterad utrustning och avmonterade fordonsdelar. Den begränsningen är numera borttagen, och försäkringen gäller för en uppsättning av varje fordonsdel eller utrustning som tillhör fordonet. Om företaget har mer än en uppsättning av samma sorts utrustning eller del kan man teckna en separat försäkring för dem – kontakta oss då.

    Även beloppsbegränsningen (tidigare 1 pbb) för lös utrustning är borttagen.
  • Verktyg, reservdelar och förbrukningsartiklar som föraren tar med sig i fordonet och som används för drift och underhåll av fordonet eller dess utrustning, dock inte drivmedel i dunk, omfattas av försäkringen. Högsta ersättning är 1 prisbasbelopp.
​​

Följ nya och uppdaterade säkerhetsföreskrifter vid brand i elfordon

  • Om man ska ladda el- och hybridfordon ska laddningsstationen uppfylla mod 3 eller mod 4 enligt gällande version av SS-EN 618 51. Installationen ska vara utförd enligt elinstallationsreglerna SS 436 40 00.
  • Håll kontakter och ledningar för laddning samt området kring batteriet för framdrift tillfredsställande rent för att förhindra brand eller kortslutning.

Mer ersättning för rättsskydd och krishjälp

Nu ersätter Trygg-Hansa kostnader upp till 7 prisbasbelopp (tidigare 5 prisbasbelopp).

​Förare kan få krishjälp, till exempel efter en trafikolycka eller ett rån. De kan nu träffa en psykolog eller terapeut upp till 20 gånger (tidigare 10 gånger).

Nu ingår skydd vid oljeskador om man har halv- eller helförsäkring

En nyhet är att företaget nu kan få ersättning för skador, på egen och någon annans egendom, som uppstått om olja plötsligt och oförutsett strömmat ut från maskinen. Ersättningen är upp till 2 prisbasbelopp.

Lägre självrisk vid skador på utrustning under vinterväghållning om ni har helförsäkring

Nu betalar företaget bara 5 procent av prisbasbeloppet i självrisk (tidigare 10 procent) för skador på maskinens utrustning som uppstått när man sandat, saltat eller snöröjt.

Ändringar i tilläggsförsäkringarna

Avbrott fordon
Tilläggsförsäkringen Avbrott fordon ger ersättning om maskinen har skadats eller stulits så att den inte går att använda.

Karenstiden vid avbrott kortas nu ner till 2 dagar (tidigare 5 dagar).

För medlemmar i Maskinentreprenörerna gäller 1 dags karenstid (tidigare 2) och ersättningstiden vid avbrott är 60 dagar (tidigare 45 dagar).

Dessutom gäller nya ersättningsbelopp vid avbrott. Ersättningstabellen finns i för- och efterköpsinformationen, och där kan man också se vilka ersättningsnivåer det finns att välja på.

Maskinskada
Tilläggsförsäkringen Maskinskada ger ersättning vid plötslig och oförutsedd skada på till exempel motorn, kylsystemet, växellådan, kraftöverföringen eller el- eller hybriddriften. För skogsmaskiner (fkl 132 och 133) gäller försäkringen tills maskinen är 8 år (tidigare 5 år), räknat från när första ägaren köpte maskinen eller från första registreringsdatumet i vägtrafikregistret. 

I försäkringens villkor finns numera en fullständig komponentlista över vad som ersätts och inte ersätts av tilläggsförsäkringen.

Har du frågor om ändringarna, eller något annat som rör maskinförsäkringarna? Kontakta Trygg-Hansas mäklardisk.

Här kan du läsa hela villkoret.

​​​​​​​​​​​​Cargoexperten navigerar tryggt mellan risker och hot​

Hej Angela, du är ny i UW-teamet: vem är du och vad arbetar du med?

– Hej, jag arbetar med det roligaste som finns och som alltid behövs – jag är underwriter på Cargo här på Trygg-Hansa sedan februari i år. Jag bor i Mölndal och har många olika saker för mig på min fritid. Bland annat så är jag engagerad i Hundstallet och är ofta helghem för någon av alla deras hundar. Annars gillar jag att vara ute och gå i naturen, titta på handboll och så är jag engagerad i mina syskonbarn och syskonbarnbarn.

Johan Grönkvist   ​​

Varför är det så roligt att arbeta med cargo-risker?

– För att varje uppdrag och projekt är unikt. Varje leverans påverkas av så många olika yttre faktorer som vi inte kan påverka, men som vi ändå behöver vara beredda på, samtidigt som det är så viktigt att våra kunder har rätt skydd. Mycket av det som händer i världen påverkar transporter – det är spännande och intressant att få arbeta med.

Vad händer på marknaden just nu? Ser ni några trender eller något särskilt som påverkar marknaden?

– Det geopolitiska läget påverkar transportförsäkring exempelvis via ökade fraktpriser och ändrade rutter för transporter vilket förändrar risker och premiesättning. Vi ser även en negativ trend när det gäller transportstölder som drivs alltmer av organiserad brottslighet.

Hur utmärker sig Trygg-Hansas Cargoavdelning på marknaden?

– Det är flera saker. Först och främst försäkrar vi globala kunder – och allt från små till större företag. Vi har en stor riskaptit inom både varuförsäkring och transportör- och speditionsansvar. Vi har både standardlösningar och mer skräddarsydda projektförsäkringar, och är med i hela transportkedjan.

En annan sak vi är mycket stolta över är vår höga servicenivå och våra nära relationer ute på marknaden. Vi har enkla kontaktvägar där underwriters med mandat finns lättillgängliga. Och dessutom ett team med dedikerade och erfarna skadereglerare med specialistkompetens inom området.

Vad är särskilt viktigt för förmedlarna att tänka på när de pratar risker med cargo med sina kunder?

– Det viktiga är att ni förmedlare tar upp frågan om transportrisker med era kunder så att man kan göra en korrekt behovsanalys – allt för att skapa rätt försäkringsskydd till rätt pris till kunden. Vi på Cargo hjälper gärna till med den analysen. Till exempel måste det vara tydligt i försäkringsbrevet vem som är ansvarig för vilken risk.

Något annat du vill lyfta kring Cargo på Trygg-Hansa?

– ​​​Hör av er! Vi är i en expansiv fas och satsar stort på transportområdet. Vi pratar mer än gärna med er förmedlare och kan även följa med ut till era kunder. Ring eller mejla oss så hjälps vi åt!


 

​Kontakt

Stockolm
Daniel Holmlund Lydebrant: 070 168 22 50, daniel.holmlund@trygghansa.se​
Arvind Sujeebun Olofsson: 070 168 23 24, arvind.olofsson.sujeebun@trygghansa.se


Göteborg

Elisabeth Almqvist: 070 168 31 44, elisabeth.almqvist@trygghansa.se
​Angela Moberg: 076 771 59 31, angela.moberg@trygghansa.se


​​​​​​​​​​​​Grattis Livbojen, 70 år!​​

  ​​

I år fyller Trygg-Hansas ikoniska livboj 70 år. Livräddaren finns på 80 000 platser över hela landet. Var finns din närmaste livboj?

Kanske ser du den röda och vita livbojen som ett självklart inslag vid alla badplatser och bryggor. Den finns där dygnet runt, året runt – alltid redo att rädda liv. Nu hyllar vi livbojen med många minnesvärda aktiviteter hela året.


Se filmen här​