Vattenskada – så gäller hemförsäkringen
Att drabbas av en vattenskada i hemmet är vanligt. Som tur är innehåller alla våra hemförsäkringar skydd för vattenskador och kan ge dig ersättning om olyckan har varit framme. Här kan du läsa mer om vattenskador, hur du kan förebygga dem och hur hemförsäkringen fungerar om du har blivit drabbad.
Vad täcker hemförsäkringen om man får en vattenskada?
Om du får en vattenskada i hemmet täcks det av din hemförsäkring, oavsett om du har en försäkring för hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Vi ersätter det som har skadats – dina saker om du bor i hyresrätt och även golv, tak, väggar och fast inredning om du bor i bostadsrätt eller villa. Kan du inte bo kvar hemma medan vi återställer bostaden? Då står vi för ett annat boende under tiden.
Vad räknas som en vattenskada?
En vattenskada innebär att vatten har läckt någonstans och lett till en skada i ditt hem. Det kan till exempel vara en läcka i ett avlopp, vattenlednings- eller värmesystem eller en hushållsmaskin som kyl, frys, tvätt- eller diskmaskin. Vattenskador kan också uppstå efter skyfall och översvämning. Den sortens skador täcks också av hemförsäkringen.
Om du har orsakat vattenskadan själv…
Har du glömt kranen på i köket eller råkat ha sönder tvättmaskinen? Att drabbas av en självförvållad vattenskada är vanligt i vardagsstressen och därför kan det kännas tryggt att veta att du får ersättning även då.
Om du själv har orsakat vattenskadan eller läckan och den drabbat grannarna eller huset du bor i kan du få hjälp från din ansvarsförsäkring. Ansvarsförsäkringen kan hjälpa dig om du skulle bli krävd på skadestånd och ingår alltid i din hemförsäkring.
Vad gäller för fuktskador?
En fuktskada innebär att skadan uppkommer på grund av att material utsätts för fukt under en längre tid. Det kan vara ett smygläckage från en disk- eller tvättmaskin eller att vatten tränger igenom husets grund. Ett bra tips för att undvika fuktskador kan vara att installera en avfuktare på ställen där det är risk för fuktskador, som i källaren eller på vinden. Vi ersätter inte fuktskador där vatten trängt in genom husgrunden eller källarfönster.
Fuktskadad parkett
Parkettgolv och andra trägolv är känsliga och kan lätt bli drabbade av fuktskador. Skadorna syns oftast genom att mörka ringar uppenbarar sig på golvet, eller att golvet är missfärgat eller träplankorna har svällt. Det brukar oftast ta lång tid att åtgärda fukt- eller vattenskadade golv. Så glöm inte golvskydd om du har hushållsmaskiner eller stora blomkrukor som står på golvet!
Vattenskada i hyresrätt
Om du har fått en vattenskada i din hyresrätt ska du anmäla skadan till oss men även kontakta hyresvärden. Din egen hemförsäkring täcker dina saker medan hyresvärdens försäkring täcker vattenskador på väggar, golv och fast inredning.
Vattenskada i bostadsrätt
Du som bor i bostadsrätt ansvarar själv för vattenskadan. Det spelar ingen roll om den har uppstått i din egen lägenhet eller om vattnet har läckt in från grannen. Det är din egen hemförsäkring som gäller. Du ska även kontakta bostadsrättsföreningen. I vissa fall kan skadorna gå på föreningens fastighetsförsäkring, till exempel om det är en vattenledning i huset som brustit eller läckt. Läs gärna mer om vårt bostadsrättstillägg Utökad bostadsförsäkring som ger dig förstärkt skydd.
Vattenskada i hus eller villa
Äger du ett eget hus eller en villa ansvarar du själv för vattenskadan, oavsett var den kommer ifrån. Vår villaförsäkring innehåller skydd för vattenskador och läckageskador – så anmäl skadan så hjälper vi dig vidare. Tänk på att vi inte ersätter vattenskador som är orsakade av att vatten läckt in i huset från taket eller från dålig dränering.
Vattenskada i kök
Köket är det vanligaste rummet att få vattenskador i – ungefär en tredjedel av vattenskadorna uppstår här. Ofta uppstår skadorna i vattenledningssystem, kran, avlopp och hushållsmaskiner eller vitvaror som diskmaskin, kyl och frys.
Tänk på det här för att minimera risken för vattenskador:
- Skaffa läckageskydd och vattenlarm.
- Kör helst bara diskmaskinen när du är hemma.
- Tänk på att köksrenovering eller installation av en diskmaskin ska vara fackmannamässigt utfört – annars kan du få minskad ersättning.
Vattenskada i badrum
Badrummet är det näst vanligaste utrymmet att få vattenskador i. Där finns massor av rör, vattenledningar, golvbrunnar och ytskikt och tätskikt på väggar och golv som riskerar att läcka – särskilt om de är gamla eller slitna. Det är även vanligt att tvättmaskinen läcker vatten.
Tänk på det här för att minimera risken för vattenskador:
- Kör helst bara tvättmaskinen när du är hemma.
- Tänk på att badrumsrenovering eller installation av en tvättmaskin ska vara fackmannamässigt utfört – annars kan du få minskad ersättning.
- Se till att alltid åtgärda skador på ytskikt, kakel, våtrumstapet och tätskikt. De kan lätt bli större annars!
Tips!
Har du en bostadsrätt? Med vårt tillägg Utökad bostadsrättsförsäkring får du även ersättning för läckande tät- och ytskikt på väggar och golv.
Vilken ersättning kan man få för en vattenskada?
Vilken ersättning du kan få för en vattenskada beror på var och hur vattenskadan har uppstått. När du har blivit drabbad av en vattenskada och anmält den till oss gör vi en besiktning och utredning för att se vilka åtgärder vi behöver utföra och vilken ersättning du kan få.
Vilken självrisk gäller för vattenskador?
Precis som med många andra skador får du betala självrisk vid en vattenskada. Oftast gäller 1 800 kronor som självrisk för vattenskador, men beloppet kan variera. Din självrisk hittar du alltid i ditt försäkringsbrev på Mina sidor. Läs mer om självrisk i hemförsäkringen här.
Har du rätt skydd vid en vattenskada?
Alla våra hemförsäkringar har skydd för vattenskador – och mycket mer!
Läs mer
-
Skydda ditt hus vid översvämning
Så här minskar du risken för översvämning och förebygger skador på ditt hus och dina saker.Läs våra råd -
Undvik översvämningar med en backventil
Översvämning av källare och bottenvåningar ökar på grund av klimatförändringarna. Installera en backventil så undviker du att drabbas av en sådan vattenskada.Läs mer om backventil