Till innehållet
Trygg-Hansa logotyp Till startsidan

Samboavtal – vad är det och hur fungerar det?

Ska du bli sambo eller bor du redan ihop med någon? Kom ihåg att skriva ett samboavtal. Oavsett hur lyckliga ni är just nu kan tråkiga saker hända, och ett samboavtal hjälper er att skydda det ni äger vid en eventuell separation. Här kan du läsa mer om samboavtal, när det behövs och hur sambolagen fungerar.

Vad är ett samboavtal?

Ett samboavtal är ett juridiskt bindande avtal som du och din sambo bör ha om ni bor ihop och äger gemensamma saker. Samboavtalet bestämmer vem som äger vad och hur allt ska delas upp om ni skulle separera. Om ni inte skriver ett samboavtal kommer er gemensamma bostad och de saker ni har att delas lika enligt sambolagen – oavsett vem som har betalat för det.

Det här är sambolagen

I Sverige finns det en lag som kallas för sambolagen. I korthet gäller den dig som är sambo, men inte gift, och reglerar det ni äger och vem som ska få vad vid en separation. Sambolagen träder i kraft om du och din sambo flyttar isär. På riksdagens hemsida kan du läsa sambolagen i sin helhet.

Hur fungerar sambolagen vid en separation?

Sambolagen gäller för den gemensamma bostaden och de gemensamma saker ni har, som möbler eller prylar ni har köpt ihop för gemensamt bruk. Lagen ser till att allt delas lika vid en separation oavsett vem som har betalat för det. Sambolagen är till för att skydda den person som är ekonomiskt svagare i ett förhållande, men kan bli orättvis om en av er betalat mycket mer. 
Tänk på! Sambolagen gäller inte för ekonomi eller det som ni har köpt separat – detta behåller var och en för sig även om ni gör slut.

Hur skriver man ett samboavtal?

Ett samboavtal skriver du enklast genom att ta hjälpa av en jurist. Juristen kan hjälpa dig med hur samboavtalet ska utformas, vad det ska innehålla och säkerställa att avtalet är juridiskt giltigt. Juristen har en mall att utgå från som innehåller det som behövs. En vanlig fråga är om man kan skriva ett eget samboavtal, och det kan man, men det är inget vi rekommenderar eftersom det är så lätt att missa något. Ta hjälp i stället! 

Det här ska ett samboavtal innehålla

  • En inledning som beskriver avtalets syfte.
  • Namn och personnummer på de personer avtalet gäller.
  • Vilken egendom som ska vara samboegendom (det vill säga delas lika vid en separation).
  • Vilken egendom som ska vara enskild egendom (det vill säga inte delas lika vid en separation).
  • Underskrifter från de personer avtalet gäller. 

Vad krävs för att ett samboavtal ska vara giltigt?

För att ett samboavtal ska vara giltigt och juridiskt bindande krävs det att avtalet är skriftligt och undertecknat av båda parter, det vill säga de personer som avtalet ska gälla. Det är också viktigt att avtalet är tydligt skrivet, så att det inte uppstår några frågor om det som avtalet innehåller.  

När behövs samboavtal?

Ett samboavtal är alltid bra att skriva för att reda ut vad som händer om ni skulle separera. Det finns bara fördelar, inga nackdelar. Du kan skriva samboavtal oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. 

Det finns några situationer där ett samboavtal är extra viktigt: 

  • Om du och din sambo ska köpa bostadsrätt eller hus ihop och går in med olika kontantinsats. Trots att ni gjort det, kommer bostaden delas lika vid en separation enligt sambolagen. Ett samboavtal skyddar då den som har betalat mest. Ofta behöver man även skriva ett skuldebrev via sin bank. 
  • Om ni har barn ihop. Ett samboavtal kan hjälpa er att garantera barnens trygghet och att reda ut vem som har rätt att bo kvar i den gemensamma bostaden med barnen. 
  • Om ni har delad ekonomi. Enligt sambolagen kommer gemensamma bankkonton att delas lika.

Behövs samboavtal när man är gift?

Nej, det gör det inte. Om du och din sambo har ingått äktenskap så är det helt andra regler som gäller. Då kan det i stället vara viktigt att skriva ett äktenskapsförord. Den stora skillnaden mellan ett samboavtal och ett äktenskapsförord är att ett äktenskapsförord reglerar fler saker än bostaden och de gemensamma saker ni har i den, till exempel saker ni äger på varsitt håll. 

Hur mycket kostar ett samboavtal?

Priset på ett samboavtal varierar beroende på hur ni väljer att skriva det. Vi rekommenderar alltid att ta hjälp av en jurist och de kan ta allt emellan 500–5 000 kronor beroende på vilken jurist det är och hur komplext samboavtalet är att skriva.

samtal med jurist

Just nu! Kostnadsfritt samboavtal och testamente

Just nu får du som tecknar en hemförsäkring hos Trygg-Hansa kostnadsfri hjälp med samboavtal (ord. pris 695 kr) och testamente (ord. pris 1 795 kr) hos Lawly. Snabbt, enkelt och digitalt. Alla i ditt hem som omfattas av försäkringen får ta del av Lawlys hjälp. Passa på att teckna hemförsäkringen innan erbjudandet löper ut, den 31 mars 2025. 

Skaffa hemförsäkring här

Samboavtal eller testamente? 

Sambor ärver inte varandra i Sverige. Därför kan det även vara bra att skriva ett testamente, som gäller vid dödsfall. I ett testamente kan man utöver bostaden och gemensamma saker även reda ut vem som ska få vad av de saker ni båda äger personligen utifall någon skulle gå bort. 

Läs mer om hur testamente fungerar och hur du skriver ett

Kom ihåg livförsäkringen!

Utöver samboavtal och testamente kan det även vara bra att du tecknar en livförsäkring. En livförsäkring tecknar du för att ge din familj ett ekonomiskt stöd om du skulle dö i förtid. Ersättningen från försäkringen kan till exempel hjälpa din familj att bo kvar i ert gemensamma h​em, eller få vardagen att fortsätta, utan ekonomisk oro. 

Läs mer och teckna livförsäkring

Publicerad: