Köpa hund utomlands
Planerar du att köpa en valp eller vuxen hund från ett annat land än Sverige? Då finns det en del saker du bör veta gällande förberedelser och risker. Att importera en hund som du köpt hos en etablerad uppfödare eller adopterat genom en seriös hundorganisation är sällan några problem. Men det finns regler för att ta in en hund i Sverige som du ska känna till – och vissa förutsättningar för att du ska kunna få en hundförsäkring!
Att köpa hund från ett annat land
Att köpa en hund är ett stort ansvarstagande och som blivande hundägare bör du ha tänkt igenom ditt beslut. När du väljer att köpa en hund från ett annat land än Sverige är det ytterligare några saker som du behöver tänka på.
Det finns regler du måste följa för att få tillstånd att importera en hund till Sverige. Reglerna skiljer sig åt mellan olika länder, så du får själv kontrollera vad som gäller för den hund du ska hämta hem. Du kan läsa mer om de regler som finns hos Jordbruksverket.
Hunden du ska importera måste vara ID-märkt och vaccinerad mot rabies. Den måste också ha ett pass. Om ett pass inte kan utfärdas i det land där du hämtar hunden finns det en särskild blankett som du kan hitta på Jordbruksverkets hemsida. En hund som reser från Norge behöver dock inte vara vaccinerad mot rabies.
Reglerna syftar främst till att förhindra att rabies förs in till Sverige. Rabies är en väldigt allvarlig sjukdom som även kan smitta människor. Förutom rabies finns det andra sjukdomar utomlands som inte finns eller är väldigt ovanliga i Sverige. Några av dem är:
- Leishmanios
- Hjärtmask
- Den bruna hundfästingen
- Monocytär ehrlichios
- Leptospiros
Försäkra en importerad hund
Hos oss på Trygg-Hansa går det bra att teckna en hundförsäkring på en importerad hund. Om hunden är importerad från ett land utanför Norden och har varit i Sverige mindre än sex månader behöver du visa upp ett svenskt veterinärintyg för att kunna teckna en komplett veterinärvårds- eller livförsäkring på hunden. Använd detta intyg så hjälper vi dig att teckna en försäkring för din hund.
Du bör försäkra din hund så snart som möjligt. Om du importerar en valp är det bra om du försäkrar den innan den har blivit fyra månader gammal. Du kan teckna försäkringen så snart valpen är ID-märkt om du vill, det vill säga innan fyra månader. Det gör inget om hunden anländer till Sverige senare än sin fyramånadersdag!
När valpen kommer hem till Sverige måste du först anmäla valpen hos Tullverket. Sedan ska du registrera att du äger hunden hos Jordbruksverket. Du som har köpt en renrasig hund kan också välja att registrera valpen hos Svenska Kennelklubben. För att kunna registrera hunden i SKK måste du se till att få med dig rätt handlingar från kennelklubben i landet där hunden köptes.
Fler tips inför hundköpet
- Om du köper din hund via en seriös uppfödare, kolla om det är möjligt att hälsa på hemma hos valpen. Det går också att ordna videosamtal där du kan få se valpen i sin hemmiljö.
- Om du köper din hund via en hundorganisation, kolla upp verksamheten så du vet att det är en registrerad och välkänd organisation som hjälper till att omplacera hundar från andra länder.
- Be och få den dokumentation som finns tillgänglig om hunden, till exempel pass, vaccinationsintyg och intyg om avmaskning.
- Köp aldrig en hund via okänd mellanhand och köp absolut inte en hund i en baklucka på en bil någonstans.
- Köp inte en hund som inte är helt frisk.
Läs mer
-
Karens på hundförsäkring
Vad innebär karens på hundförsäkringen? Vi förklarar vad karenstid är samt vilka regler som gäller för dig som är ny kund hos Trygg-Hansa!Läs mer om karens -
Byta djurförsäkring
När du vill byta djurförsäkring från ett försäkringsbolag till ett annat finns det ett par saker att tänka på - vi guidar dig.Läs mer om att byta djurförsäkring