Vilken hundförsäkring ska jag välja?
Ta hjälp av guiden nedan för att välja rätt hundförsäkring. Läs om vad som är viktigt att tänka på och räkna sedan fram ditt pris via länken längre ner på sidan. När du ska välja mellan våra olika veterinärvårdsförsäkringar för hund ska du framför titta på tre olika saker: maxbelopp för veterinärvård, självrisker samt omfattning och begränsningar.
Maximalt ersättningsbelopp för veterinärvård
Om du har en valp eller unghund är det bra att välja en veterinärvårdsförsäkring med högt ersättningsbelopp. När hunden är ung är det mycket som kan hända. Valpar innebär en viss osäkerhetsfaktor och du kan känna en trygghet i att välja en försäkring med högt ersättningsbelopp.
När du har lärt känna hunden och vant dig vid ert liv tillsammans går det att ändra omfattningen på försäkringen och välja en lägre nivå.
Har du en äldre hund är det också klokt att välja en försäkring med större omfattning. När hunden blir gammal finns det en ökad risk för sjukdom.
Omfattningen på försäkringen påverkar givetvis hur mycket den kostar. Om du inte är bekymrad över hur hög premien blir ska du välja trippel.
Självrisker
Självrisken är den del du själv betalar när du använder försäkringen.
Väljer du en lägre självrisk på din hundförsäkring så betalar du mer för försäkringen men behöver inte stå för lika stor del själv när oturen är framme. Självrisken består av en fast del och en rörlig del. Du kan välja nivå på båda. Den fasta självrisken är antingen 1400, 2500 eller 4000 kr. Den rörliga självrisken är på 15%, 20% eller 25%. Vi har dessutom en självriskperiod på 180 dagar så under den perioden betalar du den fasta självrisken bara en gång, oavsett om det är samma eller olika diagnoser hunden behandlas för.
Med självrisken kan du tänka på samma sätt som med det maximala ersättningsbeloppet. När hunden är ung eller när den blir gammal är risken för att den ska behöva veterinärvård högre. Då väljer du en lägre självrisk så att kostnaden för dig blir mindre när oturen är framme.
Omfattning och begränsningar i hundförsäkringen
Utöver det maximala ersättningsbeloppet per år kan du titta på vilka moment som omfattas av försäkringen.
Vill du att försäkringen till exempel ska omfatta medicin och rehab så ska du välja dubbel eller trippel. Har du en valp eller ung hund så rekommenderar vi trippel. Du har högt ersättningsbelopp och försäkringen omfattar borttagning av kvarsittande mjölktänder. Lever du ensam med din hund och skulle behöva hjälp om du själv hamnar på sjukhus – då ersätter trippel kostnaden för inackordering på hundpensionat.
Det finns kostnader som inte ersätts av försäkringen. Vill du läsa mer om vilka undantag försäkringen har kan du läsa i våra fullständiga villkor.
Du kan teckna en ny försäkring eller förbättra din omfattning på försäkringen upp till det att hunden blir 8 år gammal. Det går att både höja eller sänka nivån. Du kan också ändra på självrisker. Det är alltid en karens på 20 dagar om du gör en förbättring i din hundförsäkring. Du kan inte höja ersättningsnivån i ett pågående ärende.
Utöver veterinärvårdsförsäkringen kan du välja att teckna en livförsäkring för hunden.
Läs mer om vad som är viktigt att tänka på när du jämför hundförsäkringar.
Ska du byta försäkringsbolag?
När du byter från ett försäkringsbolag till ett annat ska du alltid fundera över om hunden har någon sjukdomshistorik.
När du fyller i vår hälsodeklaration får du en vägledning. I de flesta fall är det inga konstigheter att byta försäkringsbolag. Om det har inträffat något med hunden som kan tänkas fortsätta ge problem ska du helst inte byta bolag. Det kan till exempel vara problem med allergier eller problem med analsäckarna. Vissa skador kan dock ha inträffat och läkt helt och då finns det inga hinder för att byta försäkringsbolag.
Vad kostar en hundförsäkring?
Priset på hundförsäkringen beror på bland annat på hundras, hundens ålder och var i landet du bor. Väljer du en försäkring med större omfattning är priset högre. På samma sätt kan priset påverkas av vilken självrisk du väljer.