Sommartips till hundägare
Sommaren är på många sätt en underbar tid! Ljuset och värmen ger oss extra energi och glädje. Dagarna känns längre och vi är ofta lediga tillsammans med våra fyrfota vänner. Sommaren kan också innebära vissa utmaningar för dig som hundägare. Det finns ett par bra saker att tänka på och här har vi samlat några viktiga tips till dig.
Njut av sommaren och resor med hunden!
Passa på att njuta av sommaren! Planera din semester så att hunden också kan följa med. Det finns många roliga aktiviteter du kan göra med hunden och på många restauranger och hotell är hunden välkommen. Tänk på att hunden inte alltid uppskattar värmen lika mycket som du. Du kan behöva planera resväg och rastplatser så att de passar hunden.
När du packar resväskan står vattenskål, extra vattenflaska, en skön filt och favoritleksaken högst upp på hundens lista.
Kom ihåg vattenflaskan
Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten, så ta med en extra flaska när ni ska på utflykt. Du kan packa ner hundens favoritskål, eller så finns det många smarta lösningar på bärbara vattenskålar eller flaska och vattenskål i ett.
Se upp med fästingar och getingar
I värmen trivs många besvärande insekter. Fästingar och getingar är några av de insekter som kan bli jobbiga för hunden. Förbered hunden genom att köpa ett förebyggande fästingmedel och kolla efter fästingar varje dag.
Om hunden får ett getingstick – ta bort gadden och lindra smärtan och svullnaden med kyla. Håll hunden under uppsikt så att den inte får en kraftig reaktion. Om hunden svullnar kraftigt, får svårigheter att andas eller allmäntillståndet blir påverkat – kontakta veterinär.
Faran med giftiga alger
Har du en hund som älskar att bada? Var uppmärksam på kvalitén på vattnet där hunden badar och om det kan finnas giftiga alger. Algerna producerar farliga gifter som kan påverka hunden på olika sätt. Ofta blir det väldigt allvarligt. Misstänker du att din hund har fått i sig alger ska du genast ta dig till veterinären.
När algerna blommar kan vattenytan täckas av en blågrön, grön eller gulgrön hinna eller bli grumligt och likna rabarbersoppa. Allt grumligt vatten är inte farligt. På SMHI’s hemsida kan du hålla dig uppdaterad om algblomning i det område där du bor eller vistas.
Rent vatten kan också förgifta din hund
Hundar kan också bli dåliga av att få i sig en stor mängd vatten, även om vattnet är rent. När hundar dricker för mycket vatten och för snabbt uppstår vattenförgiftning. Hundar kan inte alltid avgöra när de ska sluta dricka, till exempel när de badar i havet eller leker med en vattenslang. Om en hund får i sig för mycket vatten blir det en obalans i kroppens elektrolytbalans, vilket kan leda till en påverkan på hjärnan och centrala nervsystemet. Om din hund visar symptom som trötthet, vinglighet, kräkningar eller kramper så kontakta veterinär för att få rådgivning. Vissa hundar klarar av en vattenförgiftning genom att kissa extra mycket och det är inte alla hundar som måste undersökas av veterinär.
Undvik ormbett på hunden
Huggormen är också aktiv under sommaren. Om du vistas i ett område där det finns gott om ormar är det bra att hålla lite extra koll så att hunden slipper ett ormbett. Läs mer om ormbett på hund.
Lämna inte hunden i bilen!
Låt inte hunden vara kvar i bilen under varma eller soliga dagar. Det blir snabbt väldigt varmt! Även om bilen står i skugga så stiger temperaturen när det är varmt ute. Hundar reglerar sin kroppsvärme främst genom att flåsa. I en varm bil kommer inte hunden kunna sänka sin kroppstemperatur genom att hässja eftersom luften i bilen är varmare än hundens temperatur. Istället kommer hundens kroppstemperatur snabbt att stiga och hunden drabbas av värmeslag.
Det finns skärmar och reflekterande filtar som kan hjälpa till att hålla nere temperaturen i bilen, men undvik att lämna hunden i bilen så ofta som det är möjligt.
Håll koll vid grillen!
Det är lätt för hunden att få i sig olämplig mat när den serveras i det fria. Var försiktig med benrester och annat ätbart vid grillen men även annat som serveras vid en picknick eller på altanen. Det finns många livsmedel som är olämpliga för hunden.
Några livsmedel som hunden absolut inte ska äta är:
- Benrester. Ben från nöt går oftast bra men hunden ska inte äta kycklingben, kotlettben, fläskben eller fiskben
- Lök och vitlök
- Majskolvar, hela eller i bitar
- Choklad
- Kärnor från stenfrukter som till exempel persika eller plommon
Nyfiken på vår hundförsäkring?
Läs mer om vår veterinärvårdsförsäkring för hund och se ditt pris.
Läs mer
-
Fästing på hund
Att hitta en fästing på sin hund kan kännas obehagligt, eftersom fästingen bär på flera sjukdomar. Så skyddar du hunden mot fästingbett!Läs mer om fästing på hund -
Om hunden blir ormbiten – så gör du
Hur ser du om din hund har blivit biten av en orm? Läs om symtom, när din hund kan drabbas och vad du ska göra om du märker att din hund har fått ett ormbett.Läs om ormbett på hund