Till innehållet
Trygg-Hansa logotyp Till startsidan

Mopedförsäkring

Teckna vår försäkring för din moped

Med vår försäkring för moped kan du känna dig trygg om något händer. Se ditt bästa pris och teckna online.

Se ditt bästa pris

Frågor? Ring Akademikerförsäkrings kundservice hos Trygg-Hansa 08-684 125 61.

Teckna vår försäkring för din moped

Med vår försäkring för moped kan du känna dig trygg om något händer. Se ditt bästa pris och teckna online.

Se ditt bästa pris
logga akademikerförsäkring

​​​​​​​​Mopedförsäkring för alla slags mopeder!

EU-moped, flakmoppe, elmoped, scooter, mopedbil eller cross. Det finns många slags mopeder. Vi har rätt försäkring för alla.

  • Ersättning om mopeden blir stulen

  • Hjälp om föraren skadas

  • Bärgning dygnet runt

​Vilken typ av moped har du?

Transportstyrelsen delar in moppar i moped klass 1 och moped klass 2. Vår försäkring passar lika bra för båda klasserna – de får samma skydd!

Moped klass 1

Moped klass 1 kallas oftast för EU-moped och går högst 45 km/tim. Även mopedbilar tillhör moped klass 1. EU-mopeden är registreringspliktig och har registreringsskyltar. Den måste enligt lag alltid vara försäkrad om den inte är avställd.

Har du en moped klass 1 ser du ditt pris och skaffar ​​​försäkringen här.

Moped klass 2

Moped klass 2 är, till exempel, mopeder som går högst 25 km/tim, äldre mopeder som går högst 30 km/tim och motoriserade cyklar (till exempel Rawbike och Vässla Bike). Mopederna är inte registreringspliktiga och har därför inga registreringsskyltar. De måste ändå, enligt lag, vara minst trafikförsäkrade när de används.

Har du en moped klass 2 skaffar du försäkringen genom att ringa oss på 0771‑111 110.

Jämför och hitta rätt mopedförsäkring​ – vilken passar dig bäst?

Du kan välja mellan tre olika nivåer av mopedförsäkring. I tabellen nedan kan du läsa om vad de olika nivåerna innehåller​. I För- och efterköps­informationen längre ner på sidan kan du läsa mer.

Trafik Halv Hel

Trafikförsäkringen ersätter skador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter. Du kan till exempel få ersättning för sjukhusvård eller förlorad arbetsinkomst, eller för skador som du orsakar på någon annans egendom,till exempel en bil eller ett staket.

Om du drabbas av en psykisk ohälsa efter en skada får du upp till 10 behandlingstillfällen hos en terapeut eller psykolog som vi hänvisar dig till.

Du kan få ersättning för skador som orsakas av brand, blixtnedslag eller explosion.

Du kan få ersättning för skador på vindrutan. Försäkringen gäller inte vid skador på lyktglas eller i samband med att mopeden har kolliderat, vält eller kört av vägen. Dessa skador kan i vissa fall ersättas av Vagnskada om du väljer en helförsäkring.

Du kan få ersättning om mopeden eller mopedtillbehör stjäls, eller om mopeden eller tillbehör skadas i samband med inbrott eller stöld. Du kan också få ersättning om fastmonterad ljud- och bildutrustning som stjäls, till exempel GPS.

Du kan få bärgning till närmaste verkstad om mopeden inte går att köra. Vi ersätter också kostnaden för transport av förare och passagerare till den plats där resan började eller till resans mål, beroende på vad som ligger närmast.

Du kan få ersättning om du hamnar i en tvist som kan prövas av allmän domstol. Tvisten kan röra en trafikolycka eller köp, försäljning eller reparation av mopeden. Du kan få ersättning för dina advokatkostnader samt motpartens kostnader om du förlorar tvisten.

Du kan få ersättning för yttre skador på din moped vid trafikolyckor, skadegörelse eller andra yttre olyckshändelser. Till exempel om ett träd faller över mopeden eller om du kör på en lyktstolpe.

Teckna mopedförsäkring

Skyddet från din mopedförsäkring

Att köra moped ger många en ny frihet – att enkelt kunna hälsa på kompisar, köra till träni​ngen, glida ner till badet. För att mopedlivet ska rulla på som det ska behövs en riktigt bra försäkring.

Du behöver en försäkring direkt

För att få köra din moped måste den vara försäkrad. Om du köper en begagnad moped måste du försäkra den direkt. Den tidigare ägarens försäkring gäller inte för dig, inte ens för en liten stund. Som tur är tar det bara en minut att skaffa en egen försäkring!

Skydd vid stöld: om mopeden blir stulen

Tyvärr händer det att mopeder blir stulna – det är faktiskt det vanligaste som händer våra kunder med mopedförsäkring. Om tjuven också gillade din moped får du ersättning som motsvarar mopedens marknadsvärde. Samma sak gäller om ett tillbehör blir stulet, till exempel din hjälm eller en packlåda.

Försäkra din mopedbil

Mopedbilar blir allt populärare och syns mer och mer ute på svenska vägar. Tyvärr sker många olyckor med mopedbilarna. Skaffa en ordentlig försäkring och läs gärna på om vilka olyckor som är vanliga och hur du kan undvika dem. Kör försiktigt!

Mopedförsäkring för oroliga föräldrar

Någon som nyss sov i spjälsäng är plötsligt stor och ska köra moped. Känner du igen känslan? Prata med din ungdom om ansvaret som mopeden ger, men våga också släppa taget – lita på att hen klarar det här, och gläds åt hens nya frihet! Försäkringen innehåller inte bara skydd för mopeden, utan även för föraren och eventuella passagerare.

Bärgning och hjälp hem

Om moppen inte går att köra bärgar vi den till närmaste verkstad. Vi står också för kostnaden för att den som kör och eventuell passagerare tar sig hem igen. Ring 0771‑111 550 dygnet runt, så är hjälpen på väg!

Om du skadar något eller blir skadad

Försäkringen ersätter om du skadar något annat med din moppe,​ till exempel om du krockar med en annan moped eller kör in i grannens parkerade bil ute på gatan. Försäkringen hjälper också om du eller någon du skjutsar blir skadade, till exempel om ni kör omkull.

Har något hänt?​

Gör din skadeanmälan enkelt och smidigt här på trygghansa.se​

Anmäl skada

Logga in på Mina sidor​

Du kan se och ändra dina försäkringar hos Trygg-Hansa​ ​på Mina sidor.​

Logga in

Allt om försäkringen

Läs det här innan du tecknar mopedförsäkring

Du kan läsa mer om försäkringen och viktiga undantag i för- och efterköpsinformationen nedan. Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som kan hjälpa dig att jämföra försäkringar mellan olika bolag. Både för- och efterköpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av försäkringsvillkoret.​