Mögel i hus – så gäller försäkringen
Ingen vill förstås hitta mögel i huset eller villan, men tyvärr är det många husägare som upptäcker mögelskador ändå. Tillhör du en av dem? Så här gäller villaförsäkringen för dig som har drabbats av mögelangrepp eller hussvamp.
Vad är mögel?
Mögel är svampar och bakterier som förekommer naturligt lite varstans i vår miljö och i naturen. De trivs på fuktiga platser och sprider sig snabbt genom att bilda sporer. Uppstår möglet inomhus kan det dock orsaka skador, speciellt om angreppen är stora. Dessutom kan mögel leda till hälsobesvär som astma och allergi.
Vilka mögelskador täcker försäkringen?
Hur din försäkring gäller beror på vad som har orsakat möglet. Vår villaförsäkring och fritidshusförsäkring kan ersätta sanering av mögel, men bara om möglet uppstått till följd av en översvämning eller efter läckage från husets vatten- eller avloppsystem.
Har du med andra ord drabbats av läckande rör eller läckage från en trasig tvätt- eller diskmaskin täcks möglet oftast av villaförsäkringen. Finns det andra orsaker till möglet är du däremot inte skyddad.
Ersättning för skador som orsakats av äkta hussvamp ingår i både villa- och fritidshusförsäkringen.
Vilken ersättning kan jag få för mögel i hus?
För att få ett säkert besked om din ersättning behöver du göra en skadeanmälan. Vi bedömer då vad som har hänt och hur din försäkring gäller för dina mögelskador.
När kan du inte få ersättning för mögel?
Du kan inte få ersättning om möglet beror på att huset
- har drabbats av markfukt, det vill säga att vatten under bottenplattan har stigit upp genom golvkonstruktionen
- är bristfälligt dränerat runt grunden, så att vatten blivit stående och orsakat förhöjda fuktvärden i golv och vägg
- har bristfällig ventilation.
Så förebygger du mögel i huset eller villan
- Låt alltid en fackman utföra allt arbete som har med vatten att göra.
- Kolla luftfuktigheten. Misstänker du hög luftfuktighet hemma? Kanske har en fuktmätare gett utslag? Kontakta en fackman som får utreda orsaken innan risk för mögel uppstår.
- Kontrollera att det inte läcker någonstans och åtgärda läckan så fort du upptäcker den. Även här kan det vara bra att anlita en fackman, som har större möjlighet att lokalisera eventuella läckage.
- Använd underlägg under alla maskiner i köket – kyl, frys, diskmaskin och andra maskiner som har tillkopplat vatten. Underlägget gör så att vattnet rinner fram på golvet vid läckage och läckaget upptäcks då snabbt.
- Säkerställ att villan har bra ventilation.
Hur upptäcker man mögel?
Det enklaste sättet att upptäcka mögel är med blotta ögat. Oftast ser möglet ut som ludd eller damm, men det kan också vara små prickar eller ett pulver. Man kan även upptäcka mögel via lukten. Luktar det fuktigt, jordigt eller källare i din bostad? Då kan det tyvärr vara mögelsporer som är på besök. Värt att komma ihåg är dock att det finns mögelsorter som inte luktar alls. Så uteslut inte mögelangrepp bara för att du inte känner av lukten. Det är inte alltid lätt att upptäcka skadorna!
Olika sorters mögel i huset
Svartmögel, hussvamp och svampangrepp – okärt barn kan också ha många namn. Här har vi listat några av de vanligaste mögelsorterna som förekommer i villor och bostäder, och deras kännetecken:
- Vitmögel. Har en ljus färg och misstas ofta för damm. Är i regel det första som drabbar ett hus med höga fuktnivåer och förekommer främst i källare, krypgrund och på vindar.
- Blåmögel. Kallas också blånadssvamp. Färgar ytorna blå, gröna eller grå. Sitter ofta på byggmaterial av trä.
- Rödmögel. Förekommer där luftfuktigheten är hög, som i badrum och duschrum eller efter en översvämning.
- Svartmögel. Har en mörk eller svart färg och förekommer ofta i små grupperade prickar.
- Hussvamp/Rötsvamp. Drabbar oftast trä och ser ut som ett brunt pulver. Förekommer ofta runt trösklar, dörrar och fönster.
Mögel i badrum
Finns det något äckligare än mögel i badrummet? Ett rum där du ska tvätta dig, dina små barn eller kanske era kläder. Badrummet är ett enkelt mål för möglet, eftersom det ofta är blött där inne. Både badrumstak, fönster och fogar kan drabbas, men oftast går det ganska lätt att ta bort möglet. Ättika, citronsyra och bra rengöringsmedel råder på det mesta! Är det tvättmaskinen eller något rör som har läckt och lett till mögel? Då kan du oftast få ersättning från hemförsäkringen.
Mögel på vinden
Vinden är ett vanligt ställe att hitta mögel på. Det beror oftast på att luftfuktigheten är hög och ventilationen är dålig däruppe. Det kan vara både svartmögel och vitmögel och ser ut som små prickar eller damm – som oftast sitter i taket. Även om du inte tillbringar tid på vinden eller känner av möglet så är det viktigt att ta bort och förebygga nya angrepp. Det kan nämligen skada huset rejält om det sprider sig!
Hemförsäkring
Är ditt hem rätt försäkrat om olyckan skulle vara framme?
Läs mer
-
Vattenskada – så gäller hemförsäkringen
Alla våra hemförsäkringar har skydd för vattenskador. Läs mer här om vattenskador, hur du kan förebygga dem och hur hemförsäkringen fungerar. -
Skadedjur
Här får du tips om hur du kan upptäcka skadedjur som vägglöss, getingar och råttor och hur du får hjälp med sanering om du har blivit drabbad.Läs mer om skadedjur -
Hemförsäkring vid flytt - Bra att tänka på
Ska du flytta? Glöm inte att flytta din hemförsäkring också! Läs mer om hur din hemförsäkring fungerar och vad som är bra att känna till när man flyttar.