Teckna trafikförsäkring för din bil
Du som äger en bil måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Här kan du läsa vad som ingår i trafikförsäkringen. Våra halv- och helförsäkringar innehåller både trafikförsäkringen och andra delar som ger dig ett mer omfattande skydd.
-
Upp till 20 + 5 % rabatt
Med flera försäkringar hos oss kan du få upp till 20 % i samlingsrabatt. Just nu får du dessutom upp till 5 % extra rabatt på webben!
-
Krishjälp om något händer
Om du råkar ut för en olycka med bilen kan det vara tryggt att få stöd av en treapeut. Upp till 10 behandlingstillfällen ingår.
-
En grundläggande trygghet
Trafikförsäkringen hjälper dig om något händer dig och dina passagerare, eller om du råkar skada någon annan eller någon annans saker.
Vad är en trafikförsäkring?
Trafikförsäkringen ersätter personskador som drabbar dig, dina passagerare och medtrafikanter. Den ger också ersättning om du skadar någon annans saker, till exempel kör på någons bil eller brevlåda. Däremot ger den aldrig ersättning för skador på din egen bil eller din egendom.
Vad ersätter trafikförsäkringen?
Trafikförsäkringen kan ersätta skador som uppstår om du eller dina passagerare är med i en trafikolycka. Ni kan till exempel få ersättning för läkarbesök och förlorad arbetsinkomst. Dessutom kan försäkringen ge ersättning om du orsakar skador på någon annans egendom – till exempel om du kör på någon annans fordon eller grannens staket.
Måste jag ha en trafikförsäkring?
Det korta svaret är: ja, det måste du. Du kan äga en bil utan att ha en trafikförsäkring men du får inte köra utan en trafikförsäkring. Om din bil är påställd hos Transportstyrelsen måste den vara trafikförsäkrad, annars får du betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen som kan bli riktigt dyr!
Vad ersätter inte trafikförsäkringen?
Trafikförsäkringen ersätter inte skador på din egen bil – då behöver du en halvförsäkring eller en helförsäkring. Trafikförsäkringen kan exempelvis inte ge ersättning för bärgning, drulleskador, stenskott, om det börjar brinna i garaget eller om din bil behöver repareras efter skadegörelse eller en trafikolycka.
Pris på trafikförsäkring
Hur mycket en trafikförsäkring kostar beror på flera faktorer. Det kan till exempel vara var du bor, hur gammal du är, vilken bil du kör och hur många mil du kör per år med din bil. Du kan dessutom få samlingsrabatt om du har fler försäkringar hos oss. Få ditt pris och teckna din trafikförsäkring här!
Vad täcker trafikförsäkringen?
Här ser du en kortfattad beskrivning av trafikförsäkringen och vad som ingår. Läs mer om innehållet och viktiga undantag i För- och efterköpsinformationen.
I trafikförsäkringen ingår:
- upp till 10 behandlingstillfällen hos terapeut eller psykolog, som vi hänvisar dig till, om du drabbas av psykisk ohälsa till följd av en skada som försäkringen täcker
- skydd för personskador som drabbar förare, passagerare eller medtrafikanter
- skydd för skador som du orsakat på någon annans bil
- skydd för skador som du orsakat på någon annans saker
Valbart tillägg
Privat vård och ersättning för medicinsk invaliditet
Till trafikförsäkringen kan du även teckna vårt tillägg Privat vård och ersättning för medicinsk invaliditet. Det gäller för dig och dina passagerare om ni skadas i en trafikolycka. Med tillägget kan du få ersättning med upp till 600 000 kr vid nedsatt förmåga, så kallad medicinsk invaliditet, och tillgång till privat sjukvård.
Frågor och svar om trafikförsäkring
-
Om din bil är påställd hos Transportstyrelsen måste den vara trafikförsäkrad, annars får du betala en avgift till Trafikförsäkringsföreningen för varje dag du saknar trafikförsäkring. Det är en avgift som är betydligt högre än vad det kostar att ha en trafikförsäkring.
-
Ja, trafikförsäkring ingår i våra halv- och helförsäkringar.
-
Nej, trafikförsäkringen ingår alltid i våra bilförsäkringar. Om du väljer halvförsäkring, helförsäkring eller Bilförsäkring stor får du både trafikförsäkringen och ett mer omfattande skydd.
-
Bilens ägare och huvudsakliga brukare ska stå på bilförsäkringen. Om någon annan står på försäkringen kan du bli nekad ersättning om något händer.
-
Våra bilförsäkringar gäller i de flesta europeiska länder och i några icke-europeiska länder vid Medelhavet. Vissa länder kräver att du har med ett så kallat grönt kort. På Trafikförsäkringsföreningens webbplats ser du vilka länder det gäller. Där finns också mer information om vad du ska tänka på när du reser utomlands med din bil. Du kan beställa grönt kort på Mina sidor.
-
Anmäl krockar och olyckor när det passar dig direkt på webben. Börja med att välja vad som har hänt.
Du kan läsa mer om vad vi behöver veta när du anmäler skadan och hur allt fungerar efter anmälan på sidan När du har krockat.
-
Hur lång tid en skaderegleringsprocess tar beror på vilken sorts skada det är handlar om.
Hos Svensk Försäkring kan du läsa om hur lång tid en skadereglering kan ta.
Allt om försäkringen
Läs det här innan du tecknar trafikförsäkringen
Du kan läsa mer om försäkringen och viktiga undantag i för- och efterköpsinformationen nedan. Du kan också läsa i produktfaktabladet (IPID), som kan hjälpa dig att jämföra försäkringar mellan olika bolag. Både för- och efterköpsinformationen och produktbladet är sammanfattningar av försäkringsvillkoret.